Suunnittelijat

Käsikirjoitus
Danny Robins

Suomennos
Anni Ihlberg

Ohjaus
Paavo Westerberg

Sävellys ja äänisuunnittelu
Aleksi Saura

Lavastus
Antti Mattila

Pukusuunnittelu
Laura Dammert

Valosuunnittelu
Petteri Heiskanen

Naamioinnin suunnittelu
Maija Sillanpää

Dramaturgi
Henna Piirto

Suomen kantaesitys 8.2.2024
Helsingin Kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä

Esityksen kesto 2 tuntia 22 minuuttia, sisältää väliajan

Esitysoikeuksia valvoo
Music Theatre International

Alkuperäistuottajat
Tristan Baker ja Charlie Parsons
(Runaway Entertainment),
Isobel David ja Kater Gordon.

Rooleissa

Sam
LAURI TILKANEN

Jenny
PIA ANDERSSON

Lauren
SANNA-JUNE HYDE

Ben
SAULI SUONPÄÄ

Konstaapeli Miller
LEENA RAPOLA

Konstaapeli Stirling
MATTI RASILA

Kirjailija
Danny Robins

Danny Robins (s. 1976) on palkittu englantilainen kirjailija ja toimittaja. Robins on käsikirjoittanut lukuisia tv- ja radio-ohjelmia, muun muassa BBC:lle viisi kautta tv-sarjaa Young Dracula sekä BBC Radio 4:lle komediasarjan The Cold Swedish Winter, joka sai innoituksensa Robinsin ruotsalaisesta vaimosta ja pariskunnan Ruotsissa viettämästä ajasta. Robins on kiinnostunut yliluonnollisista aiheista ja on kirjoittanut paranormaaleista ilmiöistä BBC Radio 4:lle kaksi suuren suosion saanutta podcast-sarjaa, The Battersea Poltergeist sekä Uncanny, joista molemmista on tehty myös tv-sarja.

Robinsin näytelmä 2:22 – A Ghost Story sai ensi-iltansa Lontoon West Endissä elokuussa 2021. Suuren suosion saanutta näytelmää esitettiin Lontoossa syyskuuhun 2023 asti, minkä jälkeen esitys on jatkanut esityskauttaan kiertueversiona ympäri Englantia. Näytelmä on saanut ensi-iltansa myös Los Angelesissa, Melbournessa, Prahassa, Tukholmassa ja Helsingissä.

Ohjaajan sana

Danny Robinsin näytelmä 2:22 A Ghost Story kertoo tämän ajan ihmisistä. Tarina on samaistuttava, ja keskiössä ovat kiinnostavat henkilöt.

Elämme maailmanaikaa, joka nostattaa ihmisissä monenlaista huolta ja pelkojakin. Ehkä juuri siksi on tuntunut tärkeältä työskennellä teoksen äärellä, joka käsittelee uskomisen kysymyksiä ja yliluonnollisia ilmiöitä arkisessa ja kaikille hyvin tutussa ympäristössä. Ja tekee sen vielä varsin harvinaisella tavalla teatterissa.

Kyseessä on teatteripuolella harvemmin nähty trillerigenreä edustava draama, joka nostaa esiin kiinnostavia kysymyksenasetteluja liittyen omiin uskomuksiimme ja yliluonnollisiin kokemuksiimme. Olen aina ollut trillerigenren suuri ystävä, etenkin nuorempana tämän lajityypin elokuvia on tullut paljon katsottua.

Onkin ollut suuri ilo taiteellisen suunnitteluryhmän kanssa rakentaa tämä teoskonsepti, joka nojaa juuri realismin ja yliluonnollisen väliseen jännitteeseen. Erityisen antoisaa on ollut työskentely tämä teoksen näyttelijöiden kanssa. Tämä näytelmä tarjoaa näyttelijöille herkulliset roolit, ja yleisölle vähintäänkin kutkuttavan, ja yllättäviä käänteitä sisältävän jännittävän teatterielämyksen.

Haluan kiittää Helsingin Kaupunginteatteria ja erityisesti Arena-näyttämön henkilökuntaa sekä koko meidän taiteellista työryhmäämme ja näyttelijöitä, jotka ovat tehneet tinkimätöntä ja intohimoista työtä koko prosessimme ajan.

Helsingissä, 5.2.2024

Paavo Westerberg, ohjaaja

Lue lisää

OHJAAJAN ESITTELY

Paavo Westerberg on kansainvälisestikin palkittu elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja, teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija.

Westerberg on ohjannut Helsingin Kaupunginteatterin suurelle näyttämölle Ingmar Bergmanin teoksen pohjalta sovittamansa näytelmän Fanny ja Alexander (2022),  Simon Stephensin kirjoittaman ja Mark Haddonin romaaniin perustuvan näytelmän Den Besynnerliga Händelsen med Hunden om Natten ( Lilla Teaternin näyttämö, 2021), sekä Arthur Millerin näytelmän Hinta (2018).

Westerberg on ohjannut Suomen Kansallisteatterin suurelle näyttämölle kirjoittamansa näytelmät Sinivalas (2020) ja Mahdolliset maailmat (2016), sekä Anton Tsehovin näytelmät Kolme sisarta (2018), ja Vanja-eno (2014). Muita teatteritöitä ovat olleet mm. hänen kirjoittamansa ja ohjaamansa näytelmä Seuraavat 500 vuotta (Espoon Kaupunginteatteri, 2017), He eivät asu enää täällä (2012), Valhe (2010), sekä Kotiin ennen pimeää (2006) Suomen Kansallisteatteriin. Westerberg toimi Suomen Kansallisteatterin kotikirjailijana vuosina 2010-2020. Lisäksi  Westerberg on ohjannut useita klassikkotulkintoja kuten mm. Yasmina Rezan Taide (2023, Nordic Theatre Company) Shakespearen Hamlet (2019, Turun Kaupunginteatteri), ja Kauppamatkustajan kuolema (2013, Oulun Kaupunginteatteri).

Westerberg on työskennellyt käsikirjoittajana muun muassa elokuvissa Viulisti (2018), Prinsessa (2010), Valkoinen kaupunki (2006) ja Paha maa (2005) sekä palkitussa televisiosarjassa Irtiottoja (2003). Westerberg on voittanut Jussi-palkinnot parhaasta käsikirjoituksesta vuosina 2006 (Paha maa) ja 2007 (Valkoinen kaupunki). Lisäksi hän on ohjannut ja kirjoittanut televisiosarjan Jälkilämpö (2010), joka oli Prix Italia -ehdokkaana. Viulisti (2018) oli Westerbergin ensimmäinen pitkän elokuvan ohjaustyö. Viulisti valittiin 20:lle eri kansainväliselle elokuvafestivaalille, ja se teki kansainvälisen avauksen Göteborgin elokuvajuhlien pääkilpasarjassa, sekä voitti Varnan filmifestivaaleilla 2019 Golden Aphrodite Grand Prix Award -palkinnon ja Critics Award -palkinnon. Westerberg on valmistunut vuonna 2000 teatteritaiteen maisteriksi ja asuu Helsingissä.

Toteutus

Tuottaja
Pia Karetie

Vastaava näyttämömestari
Matti Hirvonen

Näyttämömestari
Jesse Turunen

Kuiskaaja
Anu Tamminen

Tarpeistonhoitaja-pukija
Elina Reiman, Riina Jäntti

Vastaava valomestari
Paavo Kykkänen

Lavastajan assistentti
Tua Holappa

Näyttämötyöntekijät
Alex Livingstone, Kalle Mäki,
Mika Rautiainen

Lue lisää

Näyttämöosaston päällikkö
Olli Koskelo

Lavastamon päällikkö
Tuomas Antikainen

Lavastamon apulaispäällikkö
Sampsa Laiho

Puvuston päälliköt
Tiina Sivonen, Nina Virkki

Naamioinnin päällikkö
Henri Karjalainen

Valo-osaston esihenkilö
Marko Oksman

Tekniset suunnittelijat
Juho Haikka, Samiantti Lampela

Lavastuksen toteutus
Antti Ruti, Ari Innanen, Elina Kelkka,
Jan Fäldt, Jenni Nissinen, Marko Malinen,
Tanja Sormunen, Viljami Väre,
Tiia-Sisko Rasilainen, Kaisa Viertola

Puvustuksen valmistus
Susanna Moilanen, Kirsi Unkuri, Mari Solja

Modisti
Tutta Laurén

Tarpeiston suunnittelu
Mira Rokkanen

Tarpeiston toteutus
Lotta Heikkinen, Sini Mehtonen,
Mira Rokkanen, Jenny Villikka

Naamioinnin toteutus
Maija Sillanpää, Siiri Alho ja Iika Aslak

Käsiohjelman toimitus
Hanna Kalsto

Ennakkokuvat
Ilkka Saastamoinen

Esityskuvat
Tuomo Manninen

Käsiohjelman graafinen suunnittelu
Kim Sinisalo

GALLERIA

Selaa tästä esityskuvia

HKT sosiaalisessa mediassa