Ohjaus
TUOMAS RINTA-PANTTILA

Lavastus ja pukusuunnittelu
VILMA MATTILA

Valo- ja videosuunnittelu
JOONAS TIKKANEN

Äänisuunnittelu
ELIEL TAMMIHARJU

Naamioinnin suunnittelu
AINO HYTTINEN

Dramaturgi
ARI-PEKKA LAHTI

Kantaesitys 27.9.2023
Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasila

Esityksen kesto 2 tuntia 40 minuuttia

Esitysoikeuksia valvoo Agency North

Rooleissa

JANICA, YOLO, milleniaali
ANNA-SOFIA TUOMINEN

OTTO, YOLO, milleniaali
OLLI RIIPINEN

SATOSHI NAKAMOTO, bitcoinin luoja
SARI HAAPAMÄKI

APINA, meemi-dj
MIKKO VIRTANEN

SUURPÄÄOMA 1, kapitalisti
VUOKKO HOVATTA

SUURPÄÄOMA 2, kapitalisti
JOUKO KLEMETTILÄ

SUURPÄÄOMA 3, kapitalisti
JARI PEHKONEN

IRMELI, muistisairas vanhus
LEENAMARI UNHO

PENTTI, Irmelin kirkkovihitty aviomies,
omaishoitaja
PEKKA HUOTARI

MELVIN, Janican poikaystävä,
suurpääoman kätyri
JUHO UUSITALO

ELMO, rakettimies
PEKKA HUOTARI

ISOÄITI, Oton isoäiti
VAPPU NALBANTOGLU

PANKKIVIRKAILIJA,
Osuusbänkin työntekijä ja sijoitusneuvoja
VAPPU NALBANTOGLU

KANI, alitajunnan tuote ja spiritual guide
VAPPU NALBANTOGLU

TUTKIMUSJOHTAJA,
kapitalismin palveluksessa
VAPPU NALBANTOGLU

HAHMO JOKA EI OLE PAAVO PESUSIENI,
piirroshahmo, nykyinen meemi
VAPPU NALBANTOGLU

SALTBAE,
turkkilainen somejulkkis ja lihanleikkaaja
VAPPU NALBANTOGLU

VALKOPUKUISET HOITAJAT,
terveydenhuollon ammattilaisia
VAPPU NALBANTOGLU
SARI HAAPAMÄKI

TEATTERINJOHTAJA
KARI ARFFMAN

APINOITA
VAPPU NALBANTOGLU
SARI HAAPAMÄKI
LEENAMARI UNHO
PEKKA HUOTARI,

JUHO UUSITALO

Ohjaajan sana

Ape army -teoksen tapahtumat pohjaavat todellisuuteen ja siinä todellisuudessa joukkovoimalla oli keskeinen rooli. Yksi piensijoittaja ei oikein pysty vaikuttamaan mihinkään, mutta kaksikymmentä miljoonaa jo pystyykin. Teatteriesityksen tekemiseen pätee täsmälleen sama mekaniikka; yhden ihmisen on mahdotonta rakentaa isoa näyttämöteosta yksin, mutta yhdessä siihen jo pystytäänkin.

Lue lisää

Esityksen tekeminen on verkosto, jossa jokainen säie on täysin fataalilla tavalla merkityksellinen. Jokainen työryhmän jäsen sekä näyttämöllä että näyttämön ulkopuolella tuo lopputulokseen panoksen, jota ilman esitys sellaisena kuin se silmiemme edessä lopulta realisoituu ei olisi mahdollinen, muiden ihmisten tekemänä esitys olisi toisenlainen. Ja tässä on teatterintekemisen kaikkein suurin ihanuus; luoda yhdessä jotakin, leikkiä muutaman kuukauden ajan yhdessä samaa leikkiä.

Tämä kirjoitus kulkee nimellä ”ohjaajan sana”. Haluan käyttää tämän sanan sen asian korostamiseen, että näkemänne Ape army -teos on yhteisen työn tulos, kaikkineen. Ohjaajana olen pitänyt huolta teoksen valmistumisesta määräaikaan mennessä, mutta en olisi mitenkään pystynyt siihen ilman koko muun työryhmän panosta. Siis, ulottuen hyvin konkreettisista aineellisista asioista (siitä, miltä esitys kaikkineen näyttää) aina ideoiden, ajatusten ja keksintöjen aineettomuuteen. Ohjaajana minulla on harjoitusten alkaessa joku visio siitä, mihin tähdätään, minkälaista esitystä ryhdytään tekemään, mutta säännönmukaisesti käy niin, että kun työryhmän kunkin osa-alueen huippuammattilaiset ottavat hatarat ideani käsittelyynsä, ne muuttavat muotoaan, kirkastuvat, kaunistuvat. Sanalla sanoen löytävät muotonsa ja paranevat. Ja tästä kaikesta lopullinen esitys koostuu.

Joukkovoima siis niin sanotusti rulettaa! Teatteriesityksen tekemisessä aivan erityisesti. Ohjaajana ajattelen positioni fasilitoijana, jonka mieluisana tehtävänä on valita hyvistä ideoista parhaat. Haluan aina korostaa, että monet aivot ajattelevat avarammin ja paremmin kuin yhdet. Siksi ei ole järkeä pysyä yksien aivojen piirissä. On järkeä tehdä yhdessä, antaa kaikkien mielipiteiden ja ideoiden kukoistaa. Kun lapset leikkivät, jokainen tuo leikkiin oman maailmansa ja lopullinen leikki on noiden maailmojen yhteensulauma. Teatterin tekeminen on pohjimmiltaan leikkiä, yhteisen maailman luomista. Toki kunnianhimoista ja mahdollisimman upeaan lopputulokseen tähtäävää leikkiä, joskus hyvin vakavaakin, mutta kuitenkin – leikkiä. Ape army -nimistä leikkiä on ollut valtava ilo leikkiä. Yhdessä!

Tämä teos näyttää juuri siltä, miltä se näyttää siksi, että sitä on ollut tekemässä juuri nämä ihmiset. Ehkä joskus näette toisenlaisen, hyvin erilaisen Ape armyn ja hyvä niin. Nyt silmienne eteen avautuu/avautui tämä meidän tekemämme, josta ainakin minä ohjaajana voin sanoa olevani ylpeä. Kiitos kaikille osallisille!

Helsingissä 25.9.2023
Tuomas Rinta-Panttila

Kirjailija Okko Leo

ANARKISTIPANKKIIRI NYT

Tammikuussa 2021 Redditissä tapahtui jotakin ennenkuulumatonta, joka kiinnitti huomioni. Lähdin tutkimaan ilmiötä. Minua kiinnostaa talous, koska siinä näkyvät ilmiöt ennustavat jossakin määrin tulevaisuutta ja yhteiskunnallisia ilmiöitä.

Reddit on sosiaalinen verkkosivusto, jonka foorumeilla käyttäjät voivat keskustella ajankohtaisista aiheista tai ihan mistä tahansa. Yhdessä Redditin sijoituspalstoista r/wallstreetbetsissä (WSB) piensijoittajat alkoivat ostamaan alihintaisina pitämiään osakkeita sijoitusrahastojen ”shorttauksia” vastaan. Shorttaus eli lyhyeksi myynti on osakkeiden myymistä, joita ei omista. Siinä tavallaan sijoitetaan kurssinousua vastaan ja hyödytään näin osakkeen kurssin laskusta. Yleensä ns. hedge-rahastot voittavat sekä kurssien noustessa että laskiessa, mikä saa nämä syystäkin vaikuttamaan ihmisten mielissä ahneilta.

Mutta nyt redditissä oli käynnissä jotakin poikkeavaa. Vanhan kivijalkakauppaketjun, GameStopin (GME) osake ampaisi pilviin, vaikka yrityksen liikeideaa pidettiin jo auttamattomasti vanhentuneena ja sitä vastaan oltiin shortattu aggressiivisesti.  Aliarvostettu osake nousi yhden viikon aikana yli 400% ja vuoden aikana se oli noussut jopa 2700% aiheuttaen hedge-rahastoille 20 miljardin dollarin tappiot.

Lue lisää

Nopeasti minulle selvisi, että kysymys ei ollut tavallisesta osakekuplasta vaan aivan jostakin muusta. GME:n kurssia nosti reddit -keskustelupalstan wallstreetbets -ryhmä, joka koostui noin kahdesta miljoonasta (nykyisin 14 miljoonasta) piensijoittajasta. He olivat ottaneet muutaman osakkeen suojelukseensa, joita pitivät ylishortattuina ja kävivät taisteluun. Tämä oli ensimmäinen kerta kun suuri joukko piensijoittajia pystyi manipuloimaan yksittäistä osaketta ison investointipankin tavoin – ja investointipankkeja vastaan. Tavoitteena oli pitää osaketta niin kauan kunnes shorttaajien olisi pakko lunastaa shorttinsa tuntuvaan ylihintaan tai hintaan mihin hyvänsä. GME:n osakkeista oli shortattu 140 %, mikä tarkoitti, että shortteja oli ketjutettu eteenpäin. Tämä teki GME:stä tietenkin hyvin riskialttiin hedge-rahastoille ja juuri tähän WSB-yhteisö iski. Yhteisön tavoitteena oli ns. short squeeze -ilmiö, jossa pakotetaan shorttaajat lunastamaan lainaamansa shortit tuntuvaan ylihintaan. Tässä mitattiin kanttia molemmin puolin. WSB-yhteisön ei tarvinnut muuta kuin odottaa ja, koska elettiin koronaepidemiaa, aikaa oli: hold tai täsmällisemmin foorumin käyttämällä kielellä: HODL!

Redditin WSB:n sijoittajia ei oikeastaan yhdistänyt mikään muu kuin ikä ja sekin löyhästi. Heillä ei ollut yhteistä agendaa, ei yhteisiä poliittisia päämääriä eikä toiminta ollut myöskään organisoitua tai johdettua. Joukkoon mahtui niin trumppilaisia kuin vasemmisto aktivisteja, joku taas halusi pitää hauskaa, toinen vain rahaa, kolmas kostaa. He olivat koronaepidemian eristämiä milleniaaleja, jotka jakoivat inhon hedge-rahastoja kohtaan. Näytti, että Occupy Wall Street oli siirtynyt nettiin, mutta nyt ilman yhteistä ideologiaa.

Tämä oli ennenkuulumatonta.

WSB:n käyttäjät koostuvat milleniaaleista, jotka ovat syntyneet epävarmuuden ja ympäristökriisin keskelle. Myös suhde kulutukseen on toisenlainen kuin aikaisemmilla ikäpolvilla, eikä säästäminen esimerkiksi omistusasuntoon epävarmoissa työurissa enää näyttäydy realistisena vaihtoehtona. Edelliset sukupolvet ovat pilanneet milleniaalien tulevaisuuden ja tulevaisuus koetaan näköalattomana, siksi monille jää vaihtoehdoksi elää YOLO:na (You only live once).

WSB:n liikehdinnälle on useita syitä. Korona oli eristänyt ihmiset koteihinsa. Rahaa säästyi ja nuoret kaipasivat jotakin tekemistä, sosiaalisia kontakteja ja jotakin johon kuluttaa rahansa.  Samaan aikaan sijoittaminen oli tehty helpoksi ja halvaksi uusien mobiilisovellusten kautta. Milleniaaleille jaetun vihan kohteena olivat hedge-rahastot, jotka olivat luoneet toinen toistaan suurempia lamoja läpi heidän elämänsä. Oli olemassa jokin taho, jolle saattoi kerrankin kostaa ja antaa takaisin.

Aluksi talousalan ammattilaiset vähättelivät ilmiötä ja nauroivat tapaukselle, mikä vitsi.

Ilmiö levisi nopeasti TikTokkiin ja muille sosiaalisen median alustoille, jonka seurauksena WSB:n foorumille alkoi kerääntyä lisää nuoria piensijoittajia. Siitä oli kasvamassa ilmiö, jota arvostetut talousalan julkaisut alkoivat kommentoida. Sitten valtamedia kiinnostui ja äkkiä Redditin WSB oli kaikkialla ja siitä tiesivät kaikki.

Joku totesi, että on syntynyt maailman suurin RISKIRAHASTO, jolla on vaikutuksia maailmantalouteen. Oli syntynyt hallitsematon toimija, joka hämmensi.

Hedge-rahastot olivat todellisessa pulassa: osakkeeseen sijoituksen maksimaalinen tappio on osakkeesta maksettu hinta, mutta shorttauksessa tappio voi olla teoriassa ääretön. Nyt rahastojen ylimielisyys oli kostautumassa. Yritykset säädellä markkinoita oli rahoitusyhtiöiden taholta onnistuttu torppaamaan vuosikymmenten aikana. Jos WSB:tä olisi arvioitu riskirastona, se teki erittäin hyvää tulosta.

Mitä tapahtuu, jos WSB ottaa seuraavaksi kohteeksi viljan? Tuleeko maailmanloppu?

Tuntemattoman tahon levittämän valeuutisen mukaan WSB yhteisö suuntaisi seuraavaksi kiinnostuksensa hopeaan. Maailman media toisti uutisen nöyrästi – niin New York Times kuin täällä kotimaassa Helsingin sanomat ja Yle Uutiset. Hopean kurssi lähti nousuun. Mikäli yksikin toimittaja olisi ollut lähdekriittinen ja vieraillut WSB:n foorumilla, uutista ei olisi koskaan julkaistu. Samaan aikaan WSB:n sivusto täyttyi meemeistä, jotka ilkkuivat hedge-rahastojen yritykselle kääntää huomio GME:stä toisaalle ja varoittivat lankeamasta tähän ansaan. Hopea ei ollut heidän kohteensa.

Sijoittajaguru, miljardööri Mark Cuban, laskeutui keskustelemaan lähes kolmeksi tunniksi WSB:n foorumilaisten kanssa. Hän pohti yhteisön kanssa mm. erilaisista strategioista, joita kannattaisi hyödyntää hedge-rahastojen kaatamisessa.

Maailman rikkain mies ja hedge-rahastojen vannoutunut arkkivihollinen, Elon Musk twiittasi:
”GAMESTONK”

Tämä oli palvotun mestarin ironinen kannustushuuto WSB:n sijoittajille.

Moni teki paljon rahaa ja se näkyi foorumin sivustolla.

WSB-legenda Keith Gill alias ”DeepFuckingValue” tienasi GME-sijoituksillaan 50 miljoonaa dollaria.

Talousmediassa alettiin uhkailla piensijoittajia ja piensijoittajien vihjailtiin mahdollisesti syyllistyneen rikolliseen kurssimanipulaatioon. Nyt harmaantuneet pukumiehet peräänkuuluttivat sijoittamisen vastuullisuutta ja ammattilaisuutta. Vilkasta keskustelua käytiin myös säätelystä, jonka keskeisenä tavoitteena oli rajoittaa piensijoittajien toimintaa. Tämä tuntui monesta mielipuoliselta varsinkin, kun syytökset säätelyn välttämättömyydestä tulivat talouseliitin suusta. Nyt kun piensijoittajat tekivät voittoa hedge-rahastojen kustannuksella, rahastot alkoivat äkisti puhua rahoitusalan säätelystä. Vapaat, säätelemättömät markkinat eivät kuuluneet kaikille.

Tässä vaiheessa talousalan asiantuntijat jo totesivat, että ilmiötä tullaan tutkimaan vuosikymmeniä ja sitä verrattiin jo vallankumoukseen pörssissä. Asiantuntijat ennustivat hedge-rahastojen aikakauden päättymistä.

GME:n kupla tietysti puhkesi ja kurssi sukelsi, mutta vain noustakseen hetken kuluttua uudelleen. Järkevä sijoitusneuvo olisi ollut hankkiutua osakkeesta eroon mahdollisimman nopeasti kun kurssi oli korkealla, mutta WSB:n hokema oli päinvastainen: timanttikäsi ei myy ikinä ja hodlaa (sic) ikuisesti. Heillä oli vain voitettavaa. Uusi sijoittamisen kulttuuri, ns. meemisijoittaminen, oli tullut jäädäkseen. WSB-yhteisö käyttäytyi ulkoapäin tarkasteltuna ennakoimattomasti, mutta todellisuudessa he toimivat juuri aggressiivisten sijoitusrahastojen tavoin. Kansankapitalisti oli syntynyt, mutta sijoitusrahastojen ohjailusta riippumattomana toimijana, jolla näytti yhtäkkiä olevan paljon taloudellista muutosvaltaa.

WSB:n sijoittajat eivät toimineet sijoittajille tyypilliseen tapaan vaan näyttivät tietoisesti rikkovan sellaisia talousalan konventioita, joissa rahan ansainta ja järjen käyttö oli ainoa sijoituskäyttäytymistä ohjaava lähtökohta. Meemiosake sijoittamiseen liittyi hauskanpito, kosto, vallankumous, pelleily, anarkia, turhautuminen sekä sosiaalisen median alustoille tyypillinen viihteellisyys ja yhdessä jakaminen. Myös yhteisön käyttämä kieli poikkesi totutusta sijoitusjargonista. Analyysien ja asiapuheen tilalle tuli kuvasekasotkua, meemitykitystä ja muokattuja lyhytelokuvia. Asiaan vihkiytymättömän oli hyvin vaikea saada selkoa kaikesta informaatiotulvasta, joka on sattumanvarainen yhdistelmä huonoa makua, hypetystä, älyvapaita meemejä, tarkoituksellisia kirjoitusvirheitä, tietoista väärinymmärrystä, alatyylisiä herjauksia ja posketonta hölmöilyä.

WSB-foorumilla juuri kieli ja sen käyttö oli ytimessä. Yhteisö rakensi vanhan järjestelmän rinnalle uutta todellisuutta, joka kyseenalaisti vallitsevan konvention perusteellisesti. Yhteisön käyttämä kommunikointi näyttäytyi käsittämättömänä ja suljettuna ulkopuolisille aivan kuin useammalle meistä näyttäytyy talousalan jargoni. He puhuivat taloudesta aivan uudella tavalla. Bourdieulaisittain tarkasteltuna kyse oli talousvallan uusjaosta, jossa valta otetaan juuri kielen kautta. Kiinnostavaa on, että WSB:n foorumilaiset kutsuvat itseään ja toisiaan juuri ”vajakeiksi”, ”ääliöiksi” tai ”apinoiksi” ikään kuin vastakuvana konventionaaliselle herrasmiessijoittajalle. Talousalan tietämättömyys – oli se totta tai ei – oli lähtökohta ja asiantuntijuudesta oli pelkkää haittaa. Liialliseen asiallisuuteen pyrkivät kirjoitukset tai analyysit saatettiin foorumilla kuitata kommentilla:

”Olen vajakki, en osaa lukea”.

WSB:ssä tietämättömyydellä ja tyhmyydellä jopa ylpeiltiin: yksin olen vain tyhmä, mutta yhdessä olemme totaalisia ääliöitä. Ihminen on apina, mutta apinoissa on voimaa.

Yksilökeskeisen järkisijoittajan tilalle oli tullut apina tai paremminkin apina-armeija. Apinat toimivat ryhmässä eivätkä sijoittajina kovinkaan järkiperäisesti. Apinaheimo syrjäyttää yksilöasiantuntijuuden taloudessa, se vähät välittää analyytikkojen analyyseistä tai osavuosikatsauksista. Sen harjoittama talousbanaalius tekee tyhjäksi kaiken järjellisen argumentoinnin. Tyhmyys on tarttuva viirus, mutta se luo omalakista tulevaisuutta ja on perusteltavissa aivan kuin mikä tahansa muukin sijoituskäyttäytyminen: osake on niin arvokas kuin sen arvostus on. Siksi arvostus voi yhtä lailla perustua meemiarvoon kuin tuottoennusteisiin tai edellisen vuoden tulokseen.

Ja rahalla pelleiltiin. Sitä saatiin ja sitä hävittiin. Mitä väliä?

Ja kun hävittiin, häviöstä tehtii häviöpornoa (lossporn), jota jaettiin foorumilla meemien muodossa, mikä oli sekin hauskaa.

Joku WSB:ssä järkeili, että olisi hauskaa ostaa älyttömän kokoinen valomainos New York Squarelta. Ilmoituksen viesti avautui harvalle: “$GME go BRRRRR”. Yhteisö seurasi perässä ja kummallisia mainoksia ilmestyi moottoriteiden varsille, takapihoille, korpimaille. Näitä sitten jaettiin kuvakaappauksina foorumin sivuilla. GameStop ja WSB-tatuoinneista tuli arkipäivää.

Robinhood oli WSB:n yhteisön suosima kännykkäsovellus, jolla kauppaa tehtiin. Sovelluksen idea oli, että osakekauppa oli helppoa ja ilmaista. Robinhood oli mainostanut sen kaupankäyntisovelluksen demokratisoivan rahoitusta kaikille, mutta nyt kun GME-osakkeen kurssi oli korkeimmillaan, se alkoi äkkiä rajoittaa kaupankäyntiä estäen GME:n osakkeiden oston. Merkillepantavaa oli, että se salli myynnin edelleen, mikä suosi suoraan hedge-rahastoja, erityisesti Melvin Capitalia, joka oli yksi Wall Streetin isoimmista hedge-rahastoista ja yksi suurimmista GME:tä shortanneistä pelureista. Tällä hyvin moraalisesti ja juridisesti kyseenalaisella siirrolla Robinhood pelasti Mevin Capitalin käytännössä konkurssilta. Asia näytti vielä arveluttamalta, kun kävi ilmi, että Citadel-vipurahasto oli tukenut Melvin Capitalia 2,75 miljardilla dollarilla, jotta Melvin Capital sai suljettua GME-shorttinsa ja pelastettua sen kaatumiselta. Citydel taas oli Robinhoodin yksi suurimpia asiakkaita ja niittänyt kyseenalaista mainetta maksamalla Bidenin hallinnon valtionvarainministerille Janet Yellenille lähes miljoona dollaria puhujapalkkiota. Tämä kaikki herätti WSB:n sijoittajissa närää: säännöt eivät olleetkaan kaikille samoja.

Melvin Capital hävisi leikissä noin seitsemän miljardia dollaria, joka vastasi 55 prosenttia sen hallitsemista varoista. Toukokuussa 2022 Melvin Capital ilmoitti sulkevansa rahastonsa.

Finanssimaailmaa on syytetty toistuvasti epädemokraattiseksi ja lisäävän taloudellista eriarvoisuutta. Maailmassa noin parilla miljardilla ihmisellä ei ole pankkitiliä, eivätkä he pääse osallistumaan talouteen. Länsimaissa veropolitiikka suosii rikkaita ja leikkauksista saatava hyöty päätyy rikkaiden käsiin. Kansainvälinen valuuttarahasto, maailmanpankki, suuryritykset ja ylikansalliset instituutiot ovat luoneet demokratiasta ulkopuolisen koneiston, jotka päättävät globaalisti kaikkia ihmisiä koskevista asioista. Ne ovat luikerrelleet poliittiseen päätöksentekoon ja ilman niiden hyväksyntää suuret uudistukset eivät toteudu.Yksittäinen ihminen on talouden passiivinen uhri, jonka olemassaolon tarkoitus on vain sopeutua. Vai onko? WSB:n tapaus osoitti, että muutos on mahdollinen ja se on yksittäisten ihmisten käsissä. Loppujen lopuksi me olemme kaikki apinoita ja apinoilla on kyky ratkaista yhdessä ongelmia.

Lauttasaaressa 25.9.2023
Okko Leo

Näytelmäkirjailija ja dramaturgi Okko Leo on valmistunut Teatterikorkeakoulusta maisteriksi vuonna 2011. Hän on kirjoittanut lukuisia näytelmiä ja radiokuunnelmia ja hänen teoksiaan on esitetty niin Suomessa kuin ulkomailla.

Hänen näytelmänsä ovat saaneet kansainvälistä näkyvyyttä Saksassa, Tsekeissä ja Yhdysvalloissa. Helsingissä hänen näytelmiään on nähty mm. Kansallisteatterissa, Q-teatterissa ja KOM-teatterissa. Ape Army on Okko Leon ensimmäinen näytelmä Helsingin Kaupunginteatterissa. Teoksissaan hän usein käsittelee yhteiskunnan ja yksilön välistä suhdetta sekä identiteettiä.

Hänen näytelmiään ovat mm.

Das Feld (Kenttä) (2006)
Täyspuuvillakuosi (2009)
Kansallissankari (2012)
Vieraat (2013)
Orkesteri – The Everlast (2013)
Maailma luottaa meihin (2015)
Pimeä huone (2017)
Ateria (2018)
Onnellisten saari (2019)
Isukki (2021)

Esityksen sanasto

Lue lisää

Boomerit:
1946-1964 syntyneet.

Milleniaalit:
1981-1996 syntyneet.

Reddit:
Nettifoorumi, jossa keskustellaan anonyymisti kaikenlaisista asioista.

Wallstreetbets:
Redditissä oleva kanava, joka on keskittynyt sijoittamiseen.

Ape:
Ape -> Apina. internet foorumeilla toisten kaltaistensa kanssa heimoontunut piensijoittaja, joka tekee sijoituspäätöksensä meemien perusteella ja seuraa päätöksissään toisia apinoita.

Apes together strong:
-> Apinat yhdessä vahvoja. Apinoiden filosofia. Alunperin Apinoiden Planeetta elokuvasta.

Stock:
Osake.

Stonk:
Meemistä alkunsa saanut Apinoiden termi, joka tarkoittaa osaketta.

Stock -> Stonk

Hold/hodl:
Osakkeesta kiinnipitäminen (Ei myyminen). Hodl apinoiden vastine.

Timanttikädet:
Viittaa osakkeesta kiinnipitämiseen menetyksistä välittämättä.  Timanttikäsi on myös eräänlainen status, joka kuvaa sijoittajan kovuutta, riskinottokykyä, sekä uskoa siihen, että lopulta osakkeen arvo tulee nousemaan.

Paperikädet:
Timanttikäsien vastakohta. Paperikäsi peruu ostopäätöksensä, eli myy peloissaan osakkeensa ensimmäisten huonojen uutisten saapuessa.

To the moon / raketoiminen:
Osakkeen arvon räjähdysmäinen kasvu, tai ainakin sijoittajan usko siihen.

Elmo:
Alunperin Sesame Street sarjassa esiintyvä hahmo, josta on sittemmin tullut suosittu meemien aihe apinoiden keskuudessa. Usein meemeissä lennetään Elmon kanssa raketilla kuuhun. Ape Armyssä Elmo -niminen hahmo viittaa Elon Muskiin

YOLO:
You only live once -> Elät vain kerran. Milleniaalien tulevaisuuteen välinpitämättömästi suhtautuvasta elämänasenteesta syntynyt kansaivälinen lyhenne ja sanonta.

Loss Porno:
Osakekaupoista syntyneistä tappioista tehtyjä meemejä, joilla tavoitellaan toisten apinoiden huomiota. Meemit taas voimistavat apinoiden heimoontumista.

Hedge fund:
Sijoitusrahasto, joka pyrkii markkinatilanteesta riippumatta kasvattamaan arvoaan. Osake- ja korkosijoitusten lisäksi hedgerahastot sijoittavat laajasti muihinkin omaisuuslajeihin, esimerkiksi valuuttoihin tai raaka-aineisiin. Johdannaisten käyttö on olennainen osa sijoitusstrategian toteutusta ja myös sijoitusten arvon suojaamista suunnittelemattomilta riskeiltä. Hedgerahastoja on yleisesti kritisoitu ns. “vipurahastoiksi”

Volatiliteetti:
Riskiä kuvaava tunnusluku, joka lasketataan tavallisemmin päivätuottojen keskihajonnasta ja ilmoitetaan prosentteina vuodessa.

Long treidaaja:
Fundamentaalisijoittaja, joka pyrkii harkintaa ja valistuneisuuttaan hyödyntämällä tekemään voittoja pitkällä tähtäimellä. Long treidaajaa voidaan yleisesti pitää myös ns. boomer sijoittajana, joka ei toimi meemien pohjalta.

Short trade / Shorttaaminen:
Shorttaaja myy sellaisia osakkeita, joita ei myyntihetkellä itse omista, vaan hän lainaa ne kolmannelta osapuolelta ja uskoo oman analyysinsa pohjalta, että osakkeen arvo tulee laskemaan, jolloin hän voi ostaa ne halvemmalla itselleen takaisin ja palauttaa lainaamansa osakkeet alkuperäiselle omistajalle.

Short Squeeze:  (lyhyesti)
Tilanne, jossa Shorttaajien on pakko lunastaa shorttinsa takaisin tappiollisesti. Teoriassa tappiot voivat olla äärettömiä.

(Laajemmin)
Ilmiössä osakekurssin nopea nousu pakottaa shorttaajat ostamaan osaketta tappioidensa rajaamiseksi. Ilmiö ruokkii itse itseään, sillä positioiden kattamiseksi tehdyt osakeostot nostavat kurssia entisestään. Entistä korkeampi kurssi lisää pakko-ostoja, kun osakkeiden lainaamista vastaan tarjotut vakuudet loppuvat yhä useammalta sijoittajalta kesken. Sijoittaja voi lisätä tarjoamiensa vakuuksien määrää, mutta hinnan noustessa yhä korkeammalle, yhä useampi lyhyeksi myynyt saavuttaa tilanteen missä vakuutta on mahdotonta kasvattaa enempää. Silloin osakkeet on pakko ostaa takaisin hinnasta välittämättä.

Esityksen meemit

Avaa lista esityksen meemeistä

Why meme fi.pinterest.com
Burn moneytenor.com
Money printtenor.com
Think use your headtenor.com
Human vs. Apetenor.com
Short thumbs uptenor.com
Bruce Lee monkeytenor.com
Human vs. Apereddit.com
Hold stonktenor.com
Short seller coffintenor.com
Quidika quidtenor.com
Quid wwetenor.com
Money richtenor.com
Anthemreddit.com
Pump it uptenor.com
To the moon dogetenor.com
Rockettenor.com
Gme sunglassestenor.com
Bull 1tenor.com
Bull 2tenor.com
Bull 3tenor.com
Pump it up 2tenor.com
We like the stocktenor.com
Pump it up 3tenor.com
Wallstreet & pepetenor.com
Buy lowtenor.com
Investtenor.com
Game stonktenor.com
Bananatenor.com
Monkey 1tenor.com
Monkey 2tenor.com
Monkey 3tenor.com
Monkey 4tenor.com
Monkey 5tenor.com
Monkey 6tenor.com
Monkey 7tenor.com
Gme pump irontenor.com
Forbes coverreddit.com
Ape party 1tenor.com
Ape party 2tenor.com
Ape party 3tenor.com
Ape party 4tenor.com
Ape party 5tenor.com
Ape party 6tenor.com
Sebben sebben diptenor.com
Matrix giftenor.com
Matrix bullet time 1tenor.com
Matrix bullet time 2tenor.com
Sparta 1tenor.com
Sparta 2tenor.com
Sparta 3tenor.com
Sparta 4tenor.com
Sparta 5tenor.com
Sparta 6tenor.com
Electric 1tenor.com
Electric 2tenor.com
Electric 3tenor.com
Electric 4tenor.com
Electric 5tenor.com
Electric 6tenor.com
Risitas matrixtenor.com
Doge dancetenor.com
Hodl cattenor.com
GME revivereddit.com
Stop being a wimpyoutube.com
Diamond handstenor.com
HODL wallstreettenor.com
Diamond hands 1tenor.com
Hodl the linetenor.com
Wallstreet dancetenor.com
To the moon wsbtenor.com
WSB stonktenor.com
WSB wanktenor.com
Bitcoin is going to zeroyoutube.com
Excuse my poor singing reddit.com
Planet of the apes 1tenor.com
Planet of the apes 2tenor.com
Planet of the apes 3tenor.com
Planet of the apes 4tenor.com
Planet of the apes 5tenor.com
Planet of the apes 6tenor.com
Planet of the apes 7tenor.com

Kuvagalleria

Selaa galleriaa

Toteutus

Lue lisää

Tuottaja ja näyttämöpäällikkö
Aku Korhonen

Ohjaajan assistentti
Otto Nyberg

Valo- ja videosuunnittelijan assistentti
Alex Hautamäki

Lavastajan assistentti
Anna Pietilä

Naamioinnin toteutus
Aino Hyttinen ja Liisa Heikkala

Järjestäjä-tarpeistonhoitaja
Satu Noroluoto-Fäldt

Näyttämömestarit
Matti Heikkilä ja Arto Jormakka

Kuiskaaja
Tuovi Rantanen

Pukija
Paula Ojala

Apulaismestari
Miika Storm

Valo-operaattorit Parvi Collective:
Terhi Hienonen, Duncan Matthews, Vesa Nuoraho

Lavastamon päällikkö
Tuomas Antikainen

Lavastamon apulaispäällikkö
Sampsa Laiho

Puvuston päälliköt
Tiina Sivonen ja Nina Virkki

Naamioinnin päällikkö
Henri Karjalainen

Valo-osaston esihenkilö
Marko Oksman

Tekniset suunnittelijat
Keijo Viitala ja Samiantti Lampela

Lavastuksen toteutus
Antti Ruti, Jan Fäldt, Sanna Ala-Ojala,
Tanja Sormunen, Tiia-Sisko Rasilainen

Puvustuksen valmistus
Kristiina Vilpponen, Kirsi Unkuri,
Anni Laanti, Riikka Canth

Modisti
Tutta Laurén

Tarpeiston valmistus
Vesa Ellilä, Lotta Heikkinen, Mia Heimlander,
Sini Mehtonen, Suvi Nykänen, Mira Rokkanen,
Jenny Villikka

Käsiohjelman valokuvat
Mitro Härkönen

Käsiohjelman graafinen suunnittelu
Kim Sinisalo

Kiitokset:
Jussi Sorjanen
Livetek Oy

Eversheds Asianajotoimisto Oy:
Lassi Lepistö, Petteri Häkkänen

Huom! Esityksessä käytetään paljon vilkkuvia valoja ja strobovaloja, jotka saattavat herkimmille aiheuttaa pahoinvointia.

HKT sosiaalisessa mediassa