KÄSIOHJELMA

Pasi Lampela
TURVAMIES

Ohjaus
PASI LAMPELA

Visuaalinen suunnittelija
MAX WIKSTRÖM

Koreografia
SIRPA SUUTARI-JÄÄSKÖ
ja JUKKA HAAPALAINEN

Valosuunnittelu
PAAVO KYKKÄNEN

Äänisuunnittelu
JAAKKO VIRMAVIRTA

Dramaturgi
ARI-PEKKA LAHTI

Lue lisää

Kantaesitys 7.10.2021

Esitysoikeuksia valvoo
Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner Oy.

Esityksen kesto 2 tuntia

ROOLEISSA

Antti Granqvist
MARTTI SUOSALO

Mirka Ahonen
KATJA KÜTTNER

Lue lisää

Martti Suosalo

Martti Suosalo kävi Teatterikorkeakoulun Jouko Turkan kaudella ja näytteli Turkan ohjaamassa televisiosarjassa Seitsemän veljestä (1989) Aapon roolin. Suosalo on esiintynyt useissa elokuvissa ja televisiosarjoissa ja häntä pidetään lahjakkaana muuntautujana. Suosalo on voittanut kolme Jussi-palkintoa: paras miessivuosa (Palkkasoturi, 1997), paras miespääosa (Kulkuri ja joutsen, 1999) ja paras miespääosa (Rentun ruusu, 2001), Thalia-gaalassa yleisön suosikkinäyttelijän palkinto (2011), Kultainen Venla parhaan miesnäyttelijän palkinto vuonna 2012 (Tappajan näköinen mies), Pro Finlandia-mitali vuonna 2016 ja Britannian BAFTA Games Awards-gaalassa parhaasta sivuosasta (Control, 2020).

Helsingin Kaupunginteatterissa Suosalo on näytellyt 90-luvulta alkaen mm. näytelmissä Kauheat vanhemmat, Kuuhullut, The Black Rider, Cabaret, Puntilan isäntä ja hänen renkinsä Matti sekä Kiviä taskussa, jonka ensi-ilta oli 2002 ja jatkaa edelleen ohjelmistossa huippusuosittuna ja Liliom, Sydänmaa, Palvelija, Suomen hauskin mies, josta tehtiin myös elokuva ja viimeisimpänä Turvamies 2021.

Katja Küttner

Katja Küttner valmistui Teatterikorkeakoulusta teatteritaiteen maisteriksi vuonna 1998. Hän on näytellyt freelancerina mm. Kansallisteatterissa, Q-teatterissa, Teatteri Takomossa, Smeds Ensemblessa ja Ryhmäteatterissa. Hän on tehnyt runsaasti elokuva- ja televisiorooleja, kuten mm. draamaelokuva Eläville ja kuolleille, draamasarja Sydänjää sekä kuunnelmia. Küttner sai pääroolistaan elokuvassa Prinsessa Jussi-palkinnon parhaasta naispääosasta ja Suomen näyttelijäliiton Vuoden 2010 elokuvanäyttelijän palkinnon sekä parhaan näyttelijättären palkinnon Tallinnassa järjestetyn Black Night Film Festivaalin EurAsia-kilpailusarjassa.

Helsingin Kaupunginteatterissa hän on vieraillut näytelmissä Älä pukeudu päivälliselle (2018), Tähtisadetta (2020) ja Turvamies (2021).

OHJAAJAN SANA

Uskomatonta, miten taide ja elämä käyvät joskus yksiin.

Aloittaessani työni Turvamiehen kanssa ja hahmotellessani commedia dell`arten ja Moliéren hengessä näytelmän perustilannetta varakkaan teollisuussuvun raikulipojan ja vaatimattomista lähtökohdista kovalla työllä nousseen turvamiehen välille, kuvittelin tavoittavani jotakin olennaista aikamme hengestä.

Taustalla oli muutama vuosi sitten sattunut Herlinin suvun perillisen kidnappaus, ja yleisempiäkin havaintoja yhteiskunnallisista vastakkainasetteluista. Kuten olemme nähneet, niillä tavoitellaan hallinnan tunnetta kaoottisessa maailmassa, mutta synnytetään kuitenkin jotakin muuta, konflikteja, eristäytymistä, vastapuolen demonisointia.

Kun koronapandemia puhkesi, se yllätti minut housut kintuissa: hedonistisen yksilönvapauden rajoittaminen yhteisen edun nimissä saikin yhtäkkiä aivan uusia ja hyvin yllättäviä merkityksiä!

Nyt voimme toivon mukaan jo nauraa koko jutulle.

Pasi Lampela

Lue lisää

Ohjaaja Pasi Lampela

2000-luvulla Pasi Lampela on noussut puhutuimpien ja tuotteliaimpien näytelmäkirjailijoiden joukkoon. Hänen näytelmänsä kuvaavat nyky-yhteiskunnan ongelmia ja kätkettyjä kipupisteitä. Hän pyrkii analysoimaan maailmaa ja ajankohtaisia ilmiöitä kertomalla tarinoita siitä mitä juuri nyt ympärillämme tapahtuu.

Lampela valmistui Teatterikorkeakoulusta dramaturgiksi vuonna 1998 ja on sen jälkeen toiminut vapaana kirjailijana ja ohjaajana. Hän on julkaissut useita näytelmiä, novellikokoelmia ja romaaneja sekä käsikirjoittanut rikosdraamaa televisiolle. Monet Lampelan teoksista ovat olleet arvostelumenestyksiä. Hänen proosateoksensa Kirottujen ilot oli ehdolla Savonia-palkinnon saajaksi.

Lampela ohjaa usein näytelmiensä kantaesitykset itse, hänen näytelmiään on esitetty mm. Kansallisteatterissa, Turun Kaupunginteatterissa, Tampereen Teatterissa ja Tampereen Työväen Teatterissa sekä Teatteri Jurkassa, jonka taiteelliseen johtoon hän kuului vuosina 2000–2014. Omien teostensa lisäksi Lampela on ohjannut mm. August Strindbergin, Ingmar Bergmanin, Tennessee Williamsin ja Jan Guilloun teoksia.

Helsingin Kaupunginteatterissa Lampela on ohjannut kirjoittamansa näytelmät Viattomuuden loppu (2003), Tiimi (2005), Geneve (2007), Kuilu (2009), Meidän poika (2011), Kenraali ja Casanova (2016) ja Turvamies (2021) sekä Ingmar Bergmanin Kohtauksia eräästä avioliitosta (2013).

Toteutus

Lue lisää

Tuottaja
ILKKA KOKKONEN

Näyttämöosaston päällikkö
OLLI KOSKELO

Lavastamon päällikkö
TUOMAS ANTIKAINEN

Lavastamon apulaispäällikkö
SAMPSA LAIHO

Puvuston päälliköt
NINA VIRKKI JA TIINA SIVONEN

Näyttämöpäällikkö
AKU KORHONEN

Järjestäjä-näyttämömestari
MATTI HEIKKILÄ JA ARTO JORMAKKA

Valomestari
TEPPO SAARINEN

Apulaismestari
MIIKA STORM

Kuiskaaja
MINNA TUONONEN/ ANU TAMMINEN

Järjestäjä-tarpeistonhoitaja
SATU NOROLUOTO-FÄLDT

Pukija
PAULA OJALA

Lavastuksen toteutus
JAN FÄLDT, TANJA SORMUNEN,
JAAKKO KURKI

Puvustuksen valmistus
KIRSI UNKURI ja RIIKKA CANTH

Modisti
TUTTA LAURÉN

Käsiohjelman valokuvat
ROBERT SEGER

Kiitos Majava Baari ja Suvilahti TBA

Helsingin Kaupunginteatterin ja Euphoria Filmin yhteistuotanto

Kuvagalleria

Avaa galleria

Anna palautetta

Mitä pidit esityksestä ja vierailustasi?
Anna palautetta Helsingin Kaupunginteatterin sivustolla!

ANNA PALAUTETTA