Saavutettavuustyökalut

JUMALA ON KAUNEUS ENNAKKO 21.04.2022 19:00

21.3.2022

Paavo Rintala – Kristian Smeds
JUMALA ON KAUNEUS

Koko vuosikurssillinen tulevia teatteritaiteilijoita esittäytyy ja astuu kuvataitelija Vilho Lammen rooliin studio Pasilassa 23. huhtikuuta alkaen Smedsin kirjoittamassa, Paavo Rintalan romaaniin perustuvassa näytelmässä Jumala on kauneus (2000).

Näytelmä kertoo nuoren taiteilijan taistelusta itsensä ja ympäröivän maailman kanssa. Liminkalainen taidemaalari Vilho Lampi (1898–1936) hakee omaa ilmaisuaan Pohjanmaalla ja Pariisissa, innostuu ja pettyy yhä uudelleen, kaiken aikaa pyrkien kohti kauneuden valtakuntaa. Lampi hakee vastauksia politiikasta, vajoaa hurmokseen Louvressa ja samaistuu niin Vincent van Goghiin kuin haapaankin. Hän on kaikkialla ulkopuolinen, eikä hänen tinkimättömyydelleen ole sijaa tässä maailmassa. Lammen elämä on vuoroin riemua ja vuoroin epätoivoa, mutta hän ei lakkaa kysymästä eikä etsimästä kauneutta.

Näytelmä on paitsi taiteilijakuvaus, myös näytelmä kauneuden kokemisesta, jumaluuden etsinnästä ja ihmisenä olemisen vaikeudesta. Se kertoo ihmisestä, joka kurottaa kohti ikuisuutta.

Esitys on jatkoa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijäntaiteen koulutusohjelman ja Helsingin Kaupunginteatterin keväällä 2021 alkaneelle kolmivuotiselle yhteistyölle, jossa näyttelijäntaiteen kolmannen vuosikurssin opiskelijat tulevat kevääksi studio Pasilaan ja valmistavat kandiprojektinaan esityksen yhdessä koulun ulkopuolisten ammattilaisten kanssa.

Rooleissa: Kate Lusenberg, Julius Susimäki, Mauno Terävä, Akseli Lehtinen, Milla Kaitalahti, Veera Anttila, Heikki Nousiainen, Ville Hilska, Juhana Hurme, Alexandra Oupornikova, Juuso Timonen, Nana Saijets

Dramatisointi, ohjaus ja lavastus: Kristian Smeds
Ohjaajan assistentti: Jussi Lankoski
Koreografia: Antti Lahti
Lavastus: Katariina Kirjavainen
Pukusuunnittelu: Vilma Mattila
Valosuunnittelu: Jaakko Sirainen
Äänisuunnittelu: Ville Aalto
Naamioinnin suunnittelu: Henri Karjalainen