Saavutettavuustyökalut

KIVIÄ TASKUSSA 02.11.2021 19:00

5.5.2021

Marie Jones
KIVIÄ TASKUSSA
Komediailmiö – loppuunmyytynä vuodesta 2002

Studio Pasila – Ratamestarinkatu 5
Ensi-ilta 24.10.2002
2 t 30 min, sis. väliajan
19,50 € – 39 €

Charlie ja Jake, Martti Suosalo ja Mika Nuojua, kulkevat Kiviä taskussa -näytelmässä läpi monen miehen elämän. Pentti Kotkaniemen ohjauksessa ihmiskohtaloihin ja kokemuksiin limittyy myös Irlannin historia. Kiviä taskussa on ilmiö Suomen teatterikentällä – sitä on esitetty loppuunmyytynä jo vuodesta 2002.

Ohjaaja kehuu näytelmän ideaa: “Ihmettelen sitä, että vasta nyt joku nykykirjailija on käyttänyt keskiajalta tunnettua mysteerio buffo-menetelmää eli näyttelijä siirtyy toiseen rooliin vain rytmiä ja painotusta vaihtamalla.” Tähän hatunvaihtotekniikkaan yltävät nimenomaan Suosalo ja Nuojua. He tekevät yhteensä 15 roolia. “Vaihdot ovat salamannopeita ja roolihahmojen skaala ulottuu hemaisevasta amerikkalaiskaunottaresta 75-vuotiaaseen maalaisukkeliin”, Kotkaniemi kertoo.

Tarina ei ole silti mikään kahden miehen vitsi-ilta. “Ei, Kiviä taskussa on traaginen komedia ja haastava kahden miehen näytelmä”, Mika Nuojua sanoo. Tarina alkaa siitä, kun 35-vuotiaat luuserit Charlie ja Jake menevät avustajiksi amerikkalaisen elokuvan kuvauksiin ja joutuvatkin tekemään aivan muuta kuin ennakkoon aavistavat.

Ohjaaja Kotkaniemi sanoo, että näytelmä on tyypillistä näyttelijöiden teatteria. “Siksi molempien herrojen pitää olla virtuooseja. Onneksi he ovat, ja se on ohjaajan lottovoitto.”

Lue Ilkka Pernun Kiviä taskussa -juttu Imagessa vuodelta 2013.

Esitysoikeus: Suomen Teatteritoimisto Teateragenturen i Finland Ab www.teatteritoimisto.fi.

Tekijät

Martti Suosalo
Charlie Conlon

Mika Nuojua
Jake Quinn

Henri Kapulainen
Suomentaja

Pentti Kotkaniemi
Ohjaaja

Tuovi Rantanen
Koreografia

Jyrki Seppä
Lavastus ja puvut

Teppo Saarinen
Valot

Ari-Pekka Saarikko
Ääni

Lisätietoja