Saavutettavuustyökalut

Helsingin Kaupunginteatteri

LOMONOSOVIN MOOTTORI 17.11.2022 13:00

10.8.2022

Helsinki Dance Company
Lomonosovin moottori

Helsinki Dance Companyn syksyn 2022 ensi-iltateos on koreografi Valtteri Raekallion tanssiteos, joka pohjaa Antti Salmisen samannimiseen kirjaan.

Monimediallinen Lomonosovin moottori -esitys levittäytyy sienirihmaston tavoin pienelle näyttämölle, sen aulatiloihin sekä tietoverkkoon. Keskeinen osa teosta on kesällä 2022 Huippuvuorille suuntautunut tutkimus- ja kuvausmatka. Se toteutettiin yhdessä yhdysvaltalaisen Miskatonicin yliopiston sekä Viipurin Gnostilaisen Sieniseuran (VGS) kanssa, joka lainaa esitykseen osan Olosuhteita kuvaavasta historiallisten aineistofragmenttien kokoelmastaan.

Novaja Zemljan syrjäseuduilla on tapahtunut jotain. Sen systemaattinen läpikäyminen voi paljastaa hupenevien luonnonvarojen ja sivilisaation väliltä salaisia yhteyksiä. Selvityksen syvetessä tieteellinen ja luonnonuskoinen maailma kohtaavat ja vaihtavat paikkaa. Uskomuksista tulee tosiasioita, tieteelliset tosiasiat paljastuvat uskomuksiksi. Lomonosovin moottori aiheuttaa tämän kaiken. Mutta mikä on Lomonosovin moottori? Ja miksi kaiken yllä väreilee vaikutelmia ihmiskunnan kohtalosta?

Valtteri Raekallio on sukupolvensa keskeisiä suomalaisia koreografeja. Hän on tullut tunnetuksi yhteistyöstään kotimaisten kirjailijoiden kanssa, suurimittakaavaisista immersiivisistä teoskokonaisuuksista, tinkimättömän omaäänisistä näyttämöteoksista sekä tanssielokuvista. Raekallio on työskennellyt tanssijana 20 vuotta esiintyen noin 100 teoksessa 40 eri maassa. Hän oli kiinnitettynä Helsinki Dance Companyyn vuodet 2006–2013.

Tanssijat: Sofia Hilli, Jyrki Kasper, Misa Lommi, Pekka Louhio, Heidi Naakka, Mikko Paloniemi, Justus Pienmunne ja Inka Tiitinen
Koreografi: Valtteri Raekallio
Lavastus: Antti Mattila
Pukusuunnittelu: Essi Huovila
Valosuunnittelu: Jukka Huitila
Videosuunnittelu: Thomas Freundlich
Äänisuunnittelu: Eradj Nazimov
Naamioinnin suunnittelu: Maija Sillanpää
Säveltäjä: Pekko Käppi

Ensi-ilta: 1.11.2022 pieni näyttämö