Saavutettavuustyökalut

Helsingin Kaupunginteatteri

Meille myönnettiin Ekokompassi-sertifikaatti!

Kuvassa Kari Haakanen. Kuva Henriikka Koskenniemi.
11.5.2021

Helsingin Kaupunginteatterille on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti. Ekokompassi on konkreettisiin toimenpiteisiin perustuva ympäristöjärjestelmä, joka pohjautuu kymmeneen kriteeriin. Tutustu täällä: https://ekokompassi.fi/ymparistojarjestelma/10-kriteeria/

Teatterimme haluaa omalla toiminnallaan vaikuttaa ympäristön kuormitukseen. Myös yhteistyökumppaneita valitessamme ekologiset arvot ja toimintatavat ovat iso kriteerimme. Panostamme ekologiseen ajatteluun kaikissa tuotantoprosesseissamme.

Tekninen koordinaattori Kari Haakanen vetää meidän Ekokompassi-hankettamme ja vastaa ympäristöpolitiikan toteutumisesta käytännössä.

”Kun tulin taloon 19 vuotta sitten lavastamon päälliköksi, kaikki verstaissa syntynyt jäte meni yhteen sekajäteastiaan. Aika nopeasti käynnistimme puun ja metallin erottelun sekajätteen vähentämiseksi, ja nyt ollaan jo tilanteessa, jossa kaikki materiaalit pyritään lajittelemaan omiin astioihinsa ja käyttämään hyödyksi niin pitkälle kuin mahdollista.”

Materiaalien hyötykäyttö on usein niinkin konkreettista, kuin että samoja lavaste-elementtejä käytetään uudestaan ja uudestaan eri näytelmissä.

”Nämä pilarit on tehty Albert Speer -näytelmään (2003, ohjaus Kari Heiskanen, lavastus Hannu Lindholm) kierrätyspahvista ja erään tanssiesityksen tanssimatosta. Sen jälkeen pilarit ovat olleet mukana ainakin Kaunottaressa ja hirviössä, Rebeccassa, Hotelli Paradisossa, Salaa rakkaassa, Rakastuneessa Shakespearessa ja viimeksi Pienessä merenneidossa. Aina uudelleen päällystettyinä toki. ”

”Aina kun esityksen lavastus puretaan, lavastamo määrittelee, mitä siitä säilytetään jatkokäyttöön. Pilarit säilytettiin aikoinaan, koska pilarit ovat usein osa linnoja, hotelleja ja kartanoita, joten niillä ajateltiin olevan jatkokäyttöä muissakin näytelmissä.”

Olihan niillä – ja on edelleen! Seuraava näytelmä, jossa nämä nyt 18-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävät pilarit nähdään, on jo tiedossa.

Kuvassa Kari Haakanen. Kuva Henriikka Koskenniemi.

Ohjelmistosta poistunut esitys pyritään mahdollisimman nopeasti purkamaan ja saamaan osia hyötykäyttöön joko omaan taloon tai muualle. Tämä koskee lavastuksen lisäksi myös puvustamoa ja tarpeistoa. Varastointitilan rajallisuus on hyvä motivaattori nopealle kierrätystahdille.

”Talon omat lavastajat (Katariina Kirjavainen ja Antti Mattila) tietävät mitä varastoista löytyy, mutta aina kun taloon tulee vieraileva lavastaja, hänen kanssaan kierretään varastot läpi. Varastointitilaa huonekaluille ja lavaste-elementeille on noin 2000 neliötä. Lisäksi varastotilaa on kaikkien näyttämöidemme sivuvarastoissa ja takavarastoissa. Näissä säilytetään vain ohjelmistossa olevien tai kohta ohjelmistoon tulevien esitysten lavaste-elementtejä. ”

”Repertuaariteatteri kun ollaan, yksin suurella ja pienellä näyttämöllä esitetään koko ajan noin kymmentä näytelmää ja tulossa ja työn alla on pari, kolme, neljä näytelmää. Siihen lisäksi Arena-näyttämö, studio Pasila ja Lillan, jossa kussakin kauden aikana keskimäärin kaksi ensi-iltaa.”

Kierrätys on tehokasta ja isossa teatteritalossa perusteellisesti tehtynä nielee työtunteja. Onneksi talon johto tukee ympäristöajattelua ja mahdollistaa sen, että työvoimaa voidaan käyttää myös kierrätystyöhön.

Kierrätyksestä ja ekologisesta ajattelusta on vuosikymmenten saatossa tullut Kari Haakaselle osa jokapäiväistä työtä. Erityisen iloinen hän on siitä, että Ekokompassi-hankkeen myötä talossa on nyt ympäristövastaavien tiimi, joka tekee yhdessä töitä ekoajattelun viemiseksi käytäntöön. Ilman sitoutunutta porukkaa tämäkään homma ei toimisi.

”Ja suurin ympäristötekommehan on tietysti se, että tarjoamme maailmanluokan esityksiä, joita varten ei tarvitse lentää ulkomaille!”