Saavutettavuustyökalut

Helsingin Kaupunginteatteri

Rafael Wardin maalaama muotokuva Asko Sarkolasta paljastettiin

6.10.2017

Teoksen nimi, Tartuffe, Asko Sarkolan esittämänä (öljy, 2017) kertoo ettei kyse ole perinteisestä muotokuvasta. Taiteilija esittää kohteensa, rakastetun näyttelijän, työssään hänelle erityisen tärkeällä Lilla Teaternin näyttämöllä.

Helsingin Kaupunginteatteri – Asko Sarkolan muotokuvan paljastaminen – Kuvassa Rafael Wardi ja Asko Sarkola – Kuva Mirja Neuvonen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helsingin teatterisäätiön puheenjohtaja Jorma Bergholm paljasti teoksen Helsingin Kaupunginteatterin parvekelämpiössä 6. lokakuuta. Paikalla oli mediaa ja kutsuvieraita, muun muassa presidentti Tarja Halonen. Rafael Wardi on maalannut myös presidentti Halosen muotokuvan.

Nimirooli Molièren Tartuffessa oli Sarkolan viimeinen roolityö teatterinjohtajana. Ennen johtajuuskauttaan Kaupunginteatterilla, Sarkola teki vuodesta 1967 alkaen pitkän uran näyttelijänä, apulaisjohtajana ja johtajana Lilla Teaternissa. Vuodesta 2005 alkaen Lilla Teatern on toiminut osana Helsingin Kaupunginteatteria, sen kaksikielisenä näyttämönä.

Asko Sarkola on tyytyväinen Wardin toteutukseen:

”Ihailen Wardin draaman tajua, hän näkee Molièren teeman selkeästi”, Sarkola kehuu.

Wardi seurasi Tartuffe-näytelmän esityksiä syksyllä 2016 ja teki luonnoksia Lilla Teaternin parvekekatsomoon rakennetusta työpisteestään käsin.

”Teos on maalattu Molièren henkeen. Uskon, että Asko Sarkolan hieno, voimakas roolitulkinta muotokuvassa, puhuttelee”, Rafael Wardi sanoo.

Asko Sarkolan muotokuva sijoitetaan suuren näyttämön parvekelämpiöön. Taulu on nähtävissä yleisölle teatterin esitysten yhteydessä. Ovet lämpiöihin avataan aina tuntia ennen esityksen alkua.