Saavutettavuustyökalut

Taidetta koteihin – Verhot ovat auki jos niitä onkaan

8.12.2019 15:00

Verhot ovat auki jos niitä onkaan
– kertomuksia kodista

”Olen jättänyt taakseni halun miellyttää ja tehdä niin kuin käsketään. Olen pyristellyt pois häpeästä, pirullisimmasta peritystä. Nykyisessä kodissani saan olla juuri sellainen kuin olen. Saan olla vapaa.”

Esitys koostuu syksyn aikana Tapulikaupungin aikuisten teatterityöpajoihin osallistuneiden teksteistä ja ajatuksista koti-teemaan liittyen. Lavalle nousee 18 alueen asukasta.

Käsikirjoitus työryhmän tekstien pohjalta: Laura Ikonen, Janne Puustinen, Sarppa Seppänen, Aleksi Kinnunen
Ohjaus: Laura Ikonen
Äänisuunnittelu: Aleksi Kinnunen

Ensi-ilta to 28.11. Klo 19 Tapulikaupungin seurakuntakoti

Muut esitykset:

Ti 3.12. Klo 18 Tapulikaupungin kirjasto
Su 8.12. Klo 15 Taloyhtiön kerhohuone Tapanilassa
Ti 10.12. Klo 19 Omakotitalo Siltamäessä

Vapaa pääsy!

Lisätiedot ja varaukset: valokeilassakoillinen@hkt.fi tai 0504758701.

Kodeissa tapahtuviin esityksiin on varattava paikka etukäteen. Varausvahvistuksen yhteydessä ilmoitetaan osoite ja tarkemmat saapumisohjeet.

Esitys on toteutettu Helsingin Kaupunginteatterin ja Pohjois-Helsingin Bändikoulun yhteistyönä.

Helsingin Kaupunginteatteri tuo esityksiä ihmisten olohuoneisiin

Marras-joulukuussa Siltamäen, Alppikylän, Puistolan, Tapanilan ja Tapulikaupungin alueella nähdään erityislaatuisia esityksiä, sillä ne toteutetaan alueen asukkaiden kodeissa. Taidetta koteihin -esitykset ovat osa Valokeilassa Koillinen -taidehanketta, ja Helsingin Kaupunginteatteri toteuttaa ne yhteistyössä Pohjois-Helsingin Bändikoulun kanssa.

Valokeilassa Koillinen -taidehankkeen tiimoilta toteutetaan neljä kodeissa tapahtuvaa esitystä, jotka ovat avoimia kaikelle yleisölle. Päivätanssit Alppikylän tyyliin, Äänimaisemia Koillisesta -konsertti ja Koti-ilta lempimusiikin äärellä ovat kertaluontoisia tapahtumia, ja teatterityöpajoissa syntyneestä esityksestä Verhot ovat auki jos niitä onkaan – kertomuksia kodista nähdään useampi näytös Koillis-Helsingin alueella.

“Tämän lähemmäs ihmistä taide ei konkreettisesti pääse, ja sehän näiden hankkeiden idea on: tehdä taiteesta osallistuttavaa ja helposti lähestyttävää”, toteaa taiteellinen suunnittelija ja ohjaaja Laura Ikonen Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyöstä.

Helsingin Kaupunginteatterin tämän vuoden teemana hankkeessa on koti, ja idea koteihin jalkautuvista esityksistä syntyi luonnollisesti teeman myötä.

“Koti on ihmisen identiteettiin liittyvä henkilökohtainen asia. Vieraillessamme kodeissa pääsemme näkemään ihmisestä jotain oleellista siitä, kuka hän on. Minulle taiteilijana ihmisten tarinat ja persoonat ovat aina kaikkein mielenkiintoisimpia”, Ikonen kuvailee.

Tästä ajatuksesta syntyi myös Verhot ovat auki jos niitä onkaan -esityksen idea. Esitys koostuu syksyn aikana Tapulikaupungin aikuisten teatterityöpajoihin osallistuneiden teksteistä ja ajatuksista. Lavalle nousee 18 alueen asukasta. Yhteensä neljä kertaa nähtävä esitys saa ensi-iltansa to 28.11. Tapulin seurakuntakodilla, josta se jatkaa kiertuettaan Tapulin kirjaston kautta koteihin.

Muut kodeissa nähtävät kolme taidetapahtumaa on ideoitu yhdessä kunkin asukkaan kanssa. Päivätanssit Alppikylän tyyliin on nimensä mukaisesti päivätanssitapahtuma. Sen yhteydessä nähdään myös asukkaan toiveiden pohjalta syntynyt pieni nostalginen esitys, jonka toteuttajina ovat Helsingin Kaupunginteatterin taiteilijat Laura Ikonen, Janne Puustinen ja Sarppa Seppänen.

Äänimaisemia Koillisesta -konsertti tuo Pohjois-Helsingin Bändikoulun muusikoiden luoman ääniteoksen puistolalaiseen olohuoneeseen, jonka asukas halusi testata talonsa akustiikkaa. Koti-ilta lempimusiikin äärellä on yhteisöllinen tapahtuma, johon osallistujat tuovat mukanaan itselleen tärkeän kappaleen ja kappaleiden herättämistä ajatuksista keskustellaan yhdessä illan aikana.

“Vaatii rohkeutta kutsua ventovieraita kotiinsa. Olen ilahtunut, että halukkaita löytyi monia ja pääsemme toteuttamaan idean kodeissa tapahtuvista esityksistä”, Laura Ikonen kertoo.

Taidetta koteihin -kokonaisuudesta toteutetaan alueella alkuvuonna 2020 myös valokuvanäyttely, jossa näkyviksi tulevat kodit, asukkaat, esitykset ja niissä tapahtuneet kohtaamiset. Näin konseptista pääsevät osalliseksi myös ne, jotka eivät itse pääse paikalle esityksiin.

Taidetapahtumat kodeissa

Ma 11.11. Klo 12 Päivätanssit Alppikylän tyyliin, kerrostalohuoneisto Alppikylässä

Ti 12.11. Klo 19 Äänimaisemia Koillisesta -konsertti, omakotitalo Puistolassa

Ti 19.11. Klo 18 Koti-ilta lempimusiikin parissa, rivitaloasunto Puistolassa

Verhot ovat auki jos niitä onkaan – kertomuksia kodista

To 28.11. Klo 19 Tapulikaupungin seurakuntakoti

Ti 3.12. Klo 18 Tapulikaupungin kirjasto

Su 8.12. Klo 15 Taloyhtiön kerhohuone Tapanilassa

Ti 10.12. Klo 19 Omakotitalo Siltamäessä

Lisätiedot ja varaukset: valokeilassakoillinen@hkt.fi tai 0504758701

Kodeissa tapahtuviin esityksiin on varattava paikka etukäteen. Varauksen yhteydessä ilmoitetaan osoite ja tarkemmat saapumisohjeet. Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

www.valokeilassakoillinen.fi
www.facebook.com/valokeilassakoillinen

@valokeilassakoillinen #valokeilassakoillinen

Valokeilassa Koillinen on Helsingin Kaupunginteatterin, Zodiak-Uuden tanssin keskuksen, Pohjois-Helsingin Bändikoulun ja Teatteri Tuikkeen yhteinen kolmivuotinen hanke, jonka tehtävänä on lisätä taide- ja kulttuuritarjontaa Tapulikaupungin, Suutarilan, Siltamäen, Puistolan ja Tapanilan kaupunginosissa vuosina 2019-2021.