Saavutettavuustyökalut

Tarpeisto pääroolissa -näyttely Teatterimuseossa

Herkkunurkkaus Tarpeisto pääroolissa -näyttelyssä © Ilona Kemppainen / Teatterimuseo
31.3.2023

Teatteritarpeistoa ja sen merkitystä esittelevä näyttely Tarpeisto pääroolissa palaa Teatterimuseoon 31.3. alkaen ja on avoinna 7.1.2024 saakka. Kaupunginteatterin ammattilaisia on ollut mukana toteuttamassa näyttelyä ja esillä on myös HKT:n tarpeistoa.

Näyttelytoimikunnassa on ollut mukana teatterin vastaava tarpeistonsuunnittelija Mira Rokkanen sekä aiemmin HKT:lla työskennellyt tarpeistonvalmistaja Mirja Arkonsuo. Mukana näyttelyn toteutuksessa ovat olleet myös tarpeistonsuunnittelija Jenny Villikka, tarpeistonhoitaja Sini Junnola, työharjoittelussa tarpeistossa oleva opiskelija Sini Mehtonen (Koulutuskeskus Salpaus) sekä ompelija Mari Solja.

Tarpeisto pääroolissa on TAM ry:n alaisen Tarpeistokillan sekä tarpeistoalan ammattilaisten ja opiskelijoiden yhteistyössä toteuttama näyttely, joka nostaa tarpeiston sen ansaitsemaan rooliin. Materiaalia näyttelyyn saatiin useasta Suomen teatterista ja oppilaitoksesta.

HKT:lta näyttelyssä on mm. Lenna Ehrenbuschin valmistama Maija Poppasen (2009) laukku, Mira Rokkasen näytelmään Yökyöpelit (2011) valmistama Kaahaava kakku sekä Jenny Villikan, Riikka Canthin ja Pekko Ulmasen valmistama kuollut koira näytelmään Den besynnerliga händelsen med hunden om natten (2021). 

Näyttelyssä ovat tarinasoittimen kautta äänessä myös Juhani RytköläSatu Noroluoto-Fäldt ja Mira Rokkanen ja mukana on myös videomateriaalia Jenny Villikalta.

Tarpeisto pääroolissa -näyttely nostaa tarpeiston sen ansaitsemaan arvoon. Kokonaisuuden kannalta tarpeiston rooli on näyttämötaiteessa keskeinen sekä elementtinä että dramaturgian kuljettajana. Tarpeisto pääroolissa tarjoilee artefaktit symboleina, merkityksinä, materiaaleina, tekniikoina, esineinä, elementteinä, repliikkeinä, tarinoina – näkyen, kertoen, kantaa ottaen ja kyseenalaistaen.

Lue lisää Teatterimuseon sivuilta.

Kuva: Herkkunurkkaus Tarpeisto pääroolissa -näyttelyssä © Ilona Kemppainen / Teatterimuseo