Saavutettavuustyökalut

KAIKKI ESITYKSEMME ON PERUTTU 31.1.2021 ASTI. Syynä peruutuksiin ovat pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän asettamat yleisötilaisuuksien rajoitukset. Olemme yhteydessä lipun varanneisiin ja ostaneisiin asiakkaisiimme. Asiakaspalvelumme palvelee puhelimitse numerossa (09) 394 022. Lippumyymälä on suljettu 8. - 31.1.
Helsingin Kaupunginteatteri

Tarpeisto pääroolissa -näyttely Teatterimuseossa

Tarpeisto pääroolissa - Pikareita ja naamio. Kuva Markku Uotila
26.10.2020

Teatterimuseossa on avattu teatteritarpeistoa esittelevä näyttely Tarpeisto pääroolissa. Näyttelyssä on mukana Helsingin Kaupunginteatterin tarpeistoa vuosien varrelta, ja teatterin tarpeistonsuunnittelijat Mirja Arkonsuo ja Mira Rokkanen olivat mukana näyttelyn suunnitelleessa työryhmässä. Näyttely on avoinna 30. toukokuuta 2021 saakka, ja lähtee sen jälkeen kiertämään eri puolille Suomea.

“Reilu kaksi vuotta sitten tarpeiston kiltapäivillä heräsi ajatus tutustuttaa ihmiset monille aika tuntemattomaan tarpeiston maailmaan: tarpeiston valmistukseen, tarpeiston rooliin esityksessä, sen matkaan pajalta näyttämölle sekä tarpeistoammattilaisten työhön”, kertoo tarpeistonsuunnittelija Mirja Arkonsuo.

Materiaalia näyttelyyn saatiin useista Suomen teattereista ja oppilaitoksista. Helsingin Kaupunginteatterilta näyttelyssä ovat esillä mm. Lenna Ehrenbuschin valmistama Maija Poppasen (2009) laukku ja Mira Rokkasen valmistama Corgon pää Kaunotar ja hirviö -musikaalista (2007). Näyttelyssä ovat tarinasoittimen kautta äänessä myös Silmänkääntäjä-palkinnolla vuonna 2000 palkittu HKT:n legendaarinen, jo eläkkeelle jäänyt tarpeistonsuunnittelija Juhani W. Rytkölä ja studio Pasilan tarpeistonhoitaja Satu Noroluoto-Fäldt.

Tarpeisto pääroolissa -näyttely nostaa tarpeiston sen ansaitsemaan arvoon. Kokonaisuuden kannalta tarpeiston rooli on näyttämötaiteessa keskeinen sekä elementtinä että dramaturgian kuljettajana. Tarpeisto pääroolissa tarjoilee artefaktit symboleina, merkityksinä, materiaaleina, tekniikoina, esineinä, elementteinä, repliikkeinä, tarinoina – näkyen, kertoen, kantaa ottaen ja kyseenalaistaen.

Lue lisää Teatterimuseon sivuilta.

Kuva Teatterimuseo, Pikareita ja naamio. © Markku Uotila