Saavutettavuustyökalut

Arvio: 143 – Tuomo Väliaho – Helsingin Sanomat – 26.10.2002

Tuomo Väliaho – Helsingin Sanomat – 26.10.2002

Nauru seisauttaa PasilassaStand up -klubi Act!one
haluaa lavalleen
koomikoiden parhaat
Studio Pasilan lämpiössä on lauantaisin tyhjä esiintymislava, yksinäinen mikrofoni ja kirkas valospotti. Ympärillä istuu 150 ihmistä, jotka ovat maksaneet siitä, että saavat nauraa.
Vaikea asetelma ventovieraalle, jonka pitäisi lasketella hauskuuksia putkeen 25 minuuttia.
”Stand up -komiikka on raakaa peliä. Jos et pysty ensimmäisen 30 sekunnin aikana kertomaan kuka olet ja että olet hauska, olet ’kuollut’ – kukaan ei enää kuuntele”, Act!one-klubin vetäjä
Riku Suokas tiivistää.

Suokas on illan MC eli seremoniamestari, jonka tehtävänä on lämmitellä yleisö ja juontaa sisään illan muut esiintyjät Perttu Pesän, Ilari Johanssonin, Rich Lyonsin ja Jaakko Saariluoman. Suokas nousee lauteille ja aloittaa jutuilla, joiden hän tietää 500:n esiintymisensä perusteella naurattavan.
Tutkimusten mukaan 70 prosenttia naisista kuvittelee rakastellessaan partnerinsa tilalle jonkun toisen. Kysyin vaimolta, että et kai sinä tee niin. Se sano, ettei sillä oikein oo aikaa siihen.”Stand up -neitsyttä” eli ensikertalaista tilaisuus hämmentää. Yleisö huutelee esiintyjille, ja toisaalta koomikot hakevat jatkuvasti kontaktia yleisöön.

Herjojakaan ei säästellä. Kun eturivissä mies erehtyy pyllistämään lavalle, vinoilee Ilari Johansson siitä koko settinsä ajan.

”Kyse on vuorovaikutuksesta. Esitys saattaa muuttua lähes täysin, kun yleisön jututtaminen vie sivuraiteille. Näytelmää yleisö katselee, stand upiin se osallistuu”, ammattinäyttelijä Saariluoma sanoo.

”Stand up on maksimaalinen ’tässä ja nyt’ -tilanne, vaikka esitys onkin käsikirjoitettu.”Stand upin pukeutumiskoodiin kuuluvat farkut ja T-paita tai villapaita.

”Esiintyjän täytyy näyttää tavalliselta pulliaiselta, joka on juuri päättänyt ryhtyä puhumaan. Jutuista ei saa näkyä, että ne on tarkkaan mietitty ja satoja kertoja esitetty.”

Moni illan jutuista painuu navan alle.

Mä luin jostakin, että silikonirintojen ja Viagran tutkimukseen käytetään viisi kertaa enemmän rahaa kuin Alzheimerin taudin tutkimukseen. Käykö sitten niin, että 30 vuoden kuluttua naisilla on isot tissit ja miehet kulkevat vehkeet ojossa, mutta kukaan ei muista, mihin niitä käytetään, Johansson laskettelee.

”Alapääjuttujen määrä riippuu koomikosta. Monilla niitä ei ole lainkaan”, Suokas sanoo.

”Kyse on myös illan yleisöstä. Jos se tykkää jostakin jutusta, koomikko heittää mielellään samanlaista lisää. Jos yleisö ei naura, hyvä esiintyjä vaihtaa aihetta lennosta.”Illan esiintyjät ovat tällä kertaa kaikki miehiä, joten moni tarina kertoo miehen elämästä.

Plastiikkakirurgin mainoksessa tarjottiin peniksen pidennystä osamaksulla. Herää kysymys, mitä tapahtuu, jos ei selviä kaikista maksueristä? Onko niin, että jonain aamuna ovikello soi ja siellä on kaksi iso kaveria, joiden liiveissä lukee MC Pocahontas. ”Terve, tilanne on nyt tämä, että me tarvitaan seitsemän senttiä penistä tai 20 tonnia”, Saariluoma heittää lavalta.

Illan aikana suomalainen mies yrittää jatkuvasti päästä parittelemaan. Parittelun muututtua aviolliseksi mies pyristelee karkuun. Mies on aito alkueläin, jota ei missään tapauksessa kannata yrittää kesyttää Body-shopin tuotteilla tai allergiatestatuilla sampoilla.

Suomessa kuusi vuotta asunut Rich Lyons tarjoilee toisen näkökulman englanniksi.
Kun muutin New Yorkista Suomeen, ihmettelin että täällä on niin vähän mustaihoisia ihmisiä. Kun katsoin ensimmäisen kerran suomalaista koripallo-ottelua televisiosta, vääntelin puoli tuntia värinsäätönappulaa ennen kuin tajusin, että pelaajat ovat oikeasti valkoisia.


Stand up -kulttuuri on Suomessa nuorta.
Ensimmäiset lavakoomikot alkoivat kokeilla taitojaan yleisön edessä 1990-luvun alussa. Hämeenlinnan kaupunginteatterin johtajana Riku Suokas perusti teatteriinsa ensimmäisen vakituisen stand up -klubin 1996.

Club Act!one perustettiin tämän vuoden tammikuussa ja se toimii myös Hämeenlinnassa ja Tampereella.

”Haluamme, että meillä esiintyvät parhaat koomikot ja että Act!one on laaduntae”, toteaa Studio Pasilaa johtava Suokas.


Jaakko Saariluoma kertoo illan viimeisen vitsin:
Mä oon välttänyt naimisiinmenoa, ollut avoliitossa. Se ei oo ollu helppoa. Aina serkkujen häissä suvun vanhemmat tädit tökki mua kylkeen ja sano: ”Sie oot seuraava.” Se tympi! Ne ei lopettanu ennen kuin mä rupesin tekee niille hautajaisissa samaa.


Raikuvista aplodeista päätellen yleisö on saanut haluamansa. Omatkin vatsalihakset ovat saaneet kiitettävästi kyytiä. Täytyy tulla uudestaan.