Saavutettavuustyökalut

Arvio: Hissvägraren

Siw Handroos-Kelekay – Vasabladet – 24.08.2007

FINSTÄMT OM ENSAMHET

Lasse Pöysti briljerar i en tankeväckande enmansshow

Ibland kan man i tidningarna läsa om något mumifierat lik som hittats månader eller år efter att någon ensling dött, ensam och saknad av ingen. Nästan varannan vecka begravs någon i Helsingfors på stadens bekostnad, utan släktingar eller vänner. Och tvärtemot vad man kanske kan tro, har ensamheten inte alltid varit frivillig.
I Bengt Ahlfors nya pjäs ”Hissvägraren” möter publiken en man, som är så ensam att han talar mera med husets hiss än med någon levande själ. Han är ingen enstöring, det har bara blivit så.

Det har aldrig blivit av att gifta sig eller skaffa barn, vännerna från skoltiden har dött eller skingrats för vinden, arbetskamraterna försvunnit i och med pensioneringen, hunden blivit överkörd och han har lovat att aldrig skaffa en ny. Men så, efter sexton långa ensamma år, möter han en strippande tidningsutdelare…

Den varmhjärtade och finstämda berättelsen är ett slags saga för vuxna. Den har många ingredienser gemensamt med Barbro Lindgrens fina barnberättelse ”Sagan om den lilla farbrorn”, som sattes upp på Wasa Teater för några år sedan.
Hissvägraren” är Lasse Pöystis enmanshow, rollen är skriven enkom för honom och han berättar historien som ingen annan kan.
Med ålderns rätt tar han lite stöd av manuset emellanåt – Pöysti är fyllda 80 och medverkar inkommande säsong i inte mindre än tre olika uppsättningar, så man kan inte precis säga att han vilar på lagrarna och firar en lugn pensionärstillvaron. Snarare tvärtom, eftersom han står på scenen var och varannan kväll. Till publikens lycka.

Lasse Pöysti och Bengt Ahlfors kan med pjäsen ”Hissvägraren” på Lilla Teatern fira att det är precis fyrtio år sedan de första gången samarbetade – även då på Lilla Teatern, med Brechts och Weills ”Tolvskillingsoperan. Uppsättningen regisserades av Bengt Ahlfors och Lasse Pöysti hade rollen som Peachum.
Sedan följde några år av intensivt samarbete som avslutades med Lasse Pöystis legendariska gestaltning av en elefant i Bengt Ahlfors uppsättning av ”Jorden runt på 80 dagar” år 1970.

Först trettio år senare återupptog de tu sitt samarbetet då Lasse Pöysti medverkade i Bengt Ahlfors pjäser ”Illusionisterna” 2000 och ”Den sista cigarren” 2004 på Helsingfors Stadsteater. Det samarbetet gav mersmak och resultatet kan nu alltså avnjutas på Lilla Teatern.
Hissvägraren” är en tankeväckande pjäs som rekommenderas på det varmaste – alla blir vi gamla förr eller senare, men redan idag kan vi göra en insats för någon som är gammal och ensam.