Saavutettavuustyökalut

Arvio: The Producers

Terttu-Elina Karjala – Karjala – 20.09.2007

MAAILMANVIIHDETTÄ JA LÄPIMURTOJA

Helsingin Kaupunginteatteri on ottanut suuren kansainvälisen harppauksen tuottaessaan suurelle näyttämölle musiikkikomedian The Producers (Tuottajat). Neil Hardwickin ohjaaman komedian roolit on miehitetty valtaosaltaan nuorilla tanssija-näyttelijä-laulajakyvyillä, joiden tekemisen iloa ja taitavuutta on viihdyttävää katsoa. Konkaripolvesta mukana ovat Santeri Kinnunen, Kari Mattila ja Risto Kaskilahti sekä Esko Roine toisena musikaalituottajan roolissa.


Tuottajakaksikon suunnitelmat saavat kummia käänteitä, ja lopputuloksena on parodinen musikaali Saksan touhusta hakaristien hurma-aikaan. Tuottaja Leo Bloomin roolissa Antti Timonen tekee läpimurtonsa. Bloom oppii nopeasti markkinamaailman juonen teoriasta käytäntöön; rahaa on mutta, miten sen käyttäisi? Kas siinä moraliteettia nykypäiväänkin.


Naispääosassa Anna-Maija Tuokko valloittaa sellaisilla komediennen ja laulajan kyvyillä, että hänenkin urasuihkunsa on taattu, jos sama meno jatkuu.


Elina Kolehmainen on aiemminkin ansainnut paljon kiitosta puvustuksista, mutta nyt suurproduktion uskomattoman hieno pukuloisto ajan henkeä noudatellen on erityisen maininnan arvoinen. Kaupunginteatterin tyylikäs puvustusperinne jatkuu. Eikä siinä nyt ole pihdattu, vaan viime minuuteille saakka asutaide riemastuttaa katsomossa.


Harkitun ohjauksen, Markku Nenosen sulavan koreografian ja tasaisen näyttelijätyön puitteet ovat lavastaja Jyrki Sepän käsialaa. Kun koko tiimi on pelannut yhteen ja nähnyt mahdollisuuden nurkkakuntaista suurempaan produktioon, lopputulos on hykerryttävän näyttävä. Ja vaikka parodian kärki iskeekin Kolmanteen valtakuntaan, klassikot elävät jokaisessa ajassa. Tämäkin 1950-luvun lopun tuote panee katsomaan aikamme vallanpitäjien ”teatteria”. Jollakin hullulla tavalla massat, univormut ja komea musiikki vetoavat aina ja kaikkialla. Ihminen on tunteiden vanki.


Mel Brooks –viihde on tehnyt teatterillisen läpimurron meillä sellaisella tavalla, että tätä kelpaa lähteä näyttämään vaikka isompiinkin metropoleihin.