Saavutettavuustyökalut

Arvio: Softandhard

Annikki Alku – Uutispäivä Demari – 02.12.2008

RAISUA LIIKELEIKKIÄ

Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän uusimmassa esityksessä hengästyy katsojakin. Belgiassa asuvan, slovakialaissyntyisen nuoren koreografin Anton Lachkyn Softandhard –teoksessa pääosassa on räjähtävän nopea liike, joka täyttää Elsa-näyttämön ääriään myöten, vaikkei tanssijoita ole kuin kuusi. Syke ja energia jatkuvat jopa silloin, kun tanssija on paikoillaan.

Erittäin fyysisen, mutta ei raskaan ja aggressiivisen, vaan ennemminkin keveän ja leikkisän liikkeen lähtökohtana ovat sekä tanssijoiden oma persoonallisuus että eläinten liikkuminen, erityisesti hevosten ja lintujen. Kummatkin ovat sekä laumaeläimiä että toistensa matkijoita, ja näitä ominaisuuksia Lachky käyttää koreografiansa rakennuspuina.


Tanssijoiden ryhmäenergiaa

Esityksessä vuorottelevat lyhyet soolot, joita toiset seuraavat ja joihin he yhtyvät, ryhmässä juosten kirmaamiset sekä erilaiset seuraa johtajaa-tyyppiset leikit ja pelit. Kokonaisuus on kuin ote lapsi- tai eläinlauman vauhdikkaasta ja huolettomasta yhdessäolosta, jossa liikkuminen on tärkeintä.

Tanssijat toimivat hienosti ja tasapainoisesti yhdessä, mutta aavistuksen verran enemmän esille nousevat ryhmän konkarit Inka Tiitinen ja Kai Lähdesmäki erityisesti omissa sooloissaan, joista Tiitisen keskittyy ilmiömäiseen mimiikkaan ja eleisiin ja Lähdesmäen aivan uskomattomaan ylävartalon lihasten rytmiseen irrotteluun. Myöskin Jenni-Elina Lehdon taitavaa ja pitkälle tutkittua ”hevosmaista” liikkumista on lumoavaa seurata.

Mikki Kuntun valospottipylväät rajaavat tyhjän näyttämön suorakaiteen muotoiseksi areenaksi tai laitumeksi ja toimivat myös lavastuselementteinä. Selkeästi vaihtuvat valotilanteet rytmittävät esitystä ja luovat siihen välillä hivenen rockkonserttifiilistä suoralla yleisötykityksellä.

Ranskalaisen Simon Thiérréen teokseen säveltämä musiikki on hyvin minimalistista ja vaikuttaa juuri jatkuvalla vähäeleisyydellään. Se ei kuitenkaan ole monotonista, vaan kerroksellisuudessaan ja pienissä muutoksissaan hyvin elävää.

Softandhard on raisua liikeleikkiä, jonka sisältönä on liikkeen ja liikkumisen riemu sekä hyväntuulinen yhdessäolo. Esityksen villi energialataus tekee hyvää pimeässä alkutalvessa.