Saavutettavuustyökalut

Arvio: 2 – J. T. Laakso – Ilta-Sanomat – 04.11.2005

J. T. Laakso – Ilta-Sanomat – 04.11.2005

SOTASYYLLISYYS PUNTARISSA


Bengt Ahlforsin kirjoittama ja ohjaama ruotsinkielinen uutuusnäytelmä käsittelee sotien loppuselvittelyn seurauksia. 1945 – pitkän talven matka kevääseen on pienimuotoinen, kuunnelmamainen keskustelunäytelmä töölöläisperheestä historiallisten tapahtumien keskellä.


Perheen isä Ernst (Joachim Wigelius) joutuu sotasyyllisyystuomioistuimen jäseneksi. Vastahakoinen tehtävä muuttuu isänmaalliseksi ja Ernst hyväksyy syyllisten tuomiot uhrauksena Suomen puolesta. Totuutta jää vaatimaan sodassa kätensä menettänyt Magnus (Sampo Sarkola). Hän on perheen tyttären Rose-Marien (Edith Holmström) kihlattu ja kaatuneen Vilhelmin rintamatoveri.


Erimielisyys oikeudenkäynnistä kehittyy niin vahvaksi, että nuorten suhde purkautuu. Magnus katoaa Etelä-Amerikkaan, saksalaisnatsien tapaan. Karin-äiti (Hellen Willberg) puuhastelee huoneistossa esiliina päällä aivan kuin Suomisen perheen hyväntuulinen äiti samoja aikoja käsittelevissä elokuvissa.


Näytelmän kertoja on nykypäivään vanhentunut Rose-Marie (Märta Laurent), joka kommentoi tapahtumia ihastuttavalla naisellisella hauraudella ja charmilla.


Ralf Forströmin lavastus on sekä pieni että jykevä. Metrin paksuiset taulunkehykset näyttämön ympärillä vahvistavat Ahlforsin viestiä: näistä ristiriidoista alkoi kehittyä Suomen toinen tasavalta.


1945 on tärkeä tulkinta keskusteluun 60 vuoden takaisista tapahtumista. Näytelmä etenee jännittävästi ja hauskastikin tasapainoisen näyttelijäryhmän hallinnassa.