Saavutettavuustyökalut

Arvio: Spring Awakening

Benjam Kukko – Kirkkonummen Sanomat – 01.03.2009

Musikaali joka puhuttaa ja yllättää

SPRING AWAKENING


Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä sai 5.2.2009 ensi-iltansa kohuttu musikaali Spring Awakening, jonka tarina juontaa juurensa vuoteen 1891, jolloin kirjailija Frank Wedekind kirjoitti näytelmän Frühling Erwachen. Kuvaus ja tarina olivat niin rohkeat, että sen näytelmäversiot kiellettiin lähes sadaksi vuodeksi.


Sring Awakeningissä kuvataan hetkiä, jolloin lapsuus jää taakse ja aikuisuus alkaa. Se on aikaa, jolloin keho muuttuu aikuiseksi vaikka ajatukset omaavat vielä lapsenomaisia piirteitä ja tiedon saamisen tuska on suurta. Tietojen saaminen on sitäkin vaikeampaa. Näytelmässä tämän kuvauksen toteutus on erilainen, jopa hieman hämmentävä, vaikkakin kerronnaltaan koskettava ja ajatuksia herättävä. Kuvauksissa tuodaan esille useita nuoruuden hämmentäviä asioita. Rakkaus, seksuaalisuuden herääminen, masturbointi ja ensimmäinen seksikokemus, teiniraskaus jopa itsemurha ja abortti, sekä muut ajankohtaiset ajatukset. Rockmusiikki musikaalin maustein sopii tarinan kerrontaan mainiosti, ja korostaa sopivasti tarinan ajankohtaisuutta nykypäivänä.


Hämmästyn joka kerta Neil Hardwickin kykyä kertoa tarinoita. Ohjaus on taas kerran osoitus hänen taidoistaan. Spring Awakeningin ensemble jossa nuoret tanssivat ja laulavat toimii. Neil Hardwick saa lavan pursuamaan energiaa jättäen tilaa erilaisten henkilöiden persoonallisuuksille. Lauluesitykset taas kertovat siitä erinomaisesta musikaaliesittäjien tasosta, joka Helsingin kaupunginteatterilla on käytössään.


Lavalla istuu osa yleisöstä, kyllä, osana esitystä ja silti seuraamassa näyttämötyöskentelyä. Kaupunginteatterissa on totuttu siihen että lavastus vaihtuu, mutta nyt niin ei tapahdu, vaan koko esitys tapahtuu samojen kulissien ollessa paikoillaan. Sitä vastoin kerronnalla ja erinomaisella valaistuksella saadaan tila muuttumaan kerta toisensa jälkeen.


Tämä musikaali sopii mielestäni kaikenikäisille. Se palauttaa mieliin nuoruuden iloineen ja suruineen sekä voi nuoremmille katsojille olla kokemus vertaistensa tunteista ja ajatuksista.