Saavutettavuustyökalut

Arvio: High School Musical 2

Päivi Loponen-Kyrönseppä – Ilkka – 30.05.2009

Nuoret kyvyt loistavat teinimusikaalissa

Nuorten esiintyjien häikäisevä laulu- ja tanssitaito riisuvat aseet Helsingin kaupunginteatterin tuottamassa High School Musical kakkosessa. Kaksikymmentäseitsemän esiintyjää lavalla ja yhdeksän hengen orkesteri osaavat niin paljon, että hengästyttää. En muista kuulleeni Suomessa missään musikaaliesityksessä näin tasaisen laadukasta laulua ja soittoa. Kuitenkin esiintyjien keski-ikä lienee vain kahdenkymmenen korvilla.

High School Musical 2 on periamerikkalainen teinimusikaali, jota show-numerot kuljettavat ohuen juonen kera eteenpäin. Kesäloma alkaa ja nuorisojengi onnistuu saamaan yhdessä kesätöitä kahden koululaisen isän omistamalta country clubilta. Kovasti Paris Hiltonia muistuttava Sharpey Evans (Anna Laulumaa) alkaa hämmentää soppaa kateudesta koulutoveriaan Gabriella Montezia (Yasmine Yamajako) kohtaan.
Ystävyyssuhteita koettelevien kriisien jälkeen joukkue löytää taas toisensa ja nuoret oppivat, että kesä kannattaa viettää yhdessä ja koko porukan etuja ajatellen.

Savoy-teatterin lava on ahdas näinkin suurelle esiintyjäjoukolle, mutta lavastaja Kati Lukka on ratkaissut tilan käytön kekseliäästi parilla nauhoista kootulla sermillä, joihin lavastus heijastetaan.

Jarkko Valtee on suunnitellut runsaan ja mielikuvituksellisen puvustuksen, joka on hauskalla tavalla trendikäs. Petri Ruikan videot ja Timo Alhasen valot on tehty taiten.

Teoksessa on kaikki hyvän nuorisomusikaalin ainekset, ja sen musiikki on suorastaan vetävää. Rooleja on niin paljon, että yhdelle esiintyjälle ei kerry liikaa vastuuta näyttelijäntyöstä. Se on hyvä, sillä näyttelijäntaidoissa ilmenevät esiintyjien vakavimmat puutteet.

Puhekohtaukset näyttävät epämääräisesti ohjatuilta, minkä lisäksi nuoret replikoivat varsinkin aluksi liian nopeasti ja huutaen. Silloin kun ei tanssita eikä ole selkeää koreografiaa, esiintyjät heiluvat orvon oloisesti lavalla kuka mitenkin. Taitavimpia esiintyjiä myös näyttelijöinä ovat ”rikkaat kakarat”, joita esittävät Anna Laulumaa ja Samuel Harjanne.
Heikkoudet eivät onneksi pilaa esityksen riemukkuutta. Vaikken taida kuulua kohderyhmään, nautin kovasti musiikin ja tanssin lumosta.
Nuoret seuralaiseni (13, 14 ja 15 v.) viihtyivät, taputtivat innoissaan musiikin mukana ja ihastelivat jälkeenpäin varsinkin esiintyjien laulutaitoja.