Saavutettavuustyökalut

Arvio: Maija Poppanen

Marjo Kytöharju – Kirkko ja kaupunki – 19.08.2009

Maija Poppanen on ihmeitä tekevä lastenhoitaja

Helsingin kaupunginteatterin koko perheen uutuusmusikaalin Maija Poppasen ensi-illassa oli tiivis tunnelma. Yleisö tempautui mukaan vauhdikkaisiin laulu- ja tanssinumeroihin hakaten tahtia musiikin rytmissä.

Australialaissyntyisen P.L. Traversin klassikkoromaaniin perustuvaan musikaaliin oli saatu luotua sadun lumoa ja taianomaisuutta. Viimeistään silloin, kun näki Maija Poppasen liitävän sateenvarjoineen katsomon poikki yläilmoihin, alkoi uskoa ihmeisiin.

Musikaali kertoo siitä, miten vaikeudet ovat voitettavissa ja elämässä kaikki on mahdollista. Ehkä juuri taloustaantuman aikana ihmiset tarvitsevat tällaisia hauskoja ja lohduttavia tarinoita. Maija Poppasessa korostetaan myös sitä seikkaa, että perheen hyvinvointi on tärkeämpää kuin taloudellinen menestys.

Julian Fellowesin käsikirjoittaman ja Mikko Koivusalon suomentaman musikaalin on ohjannut ruotsalainen Hans Berndtsson, joka ohjasi aiemmin teatterin Kaunotar ja Hirviö -musikaalin. Kokenut ammattilainen sai elämään tarinan, jossa taivaasta tipahtava tarmokas ja yllätyksellinen lastenhoitaja järjestää onnettoman pankinjohtaja Pankin perheen elämän uusiksi.

Richard M. Shermanin ja Robert B. Shermanin säveltämät laulut olivat tarttuvia. Varsinkin tunnusmelodia Chim Chim Cher-ee jäi mieleen soimaan loppuillaksi.

Karismaattinen ja upeasti laulava Emmi Kangas on osuva valinta Maija Poppasen rooliin. Ensi-illan lapsinäyttelijät Nelli Matula ja Akseli Ferrand (esityksissä nähdään vuorotellen neljä tyttöä ja poikaa) sopivat myös rooleihinsa. Tove Wingren ja Eero Saarinen esittivät varmoin ottein lasten vanhempia. Keskeisissä osissa loistivat lisäksi Tuukka Leppänen, Ursula Salo, Antti Lang ja Riitta Havukainen.