Saavutettavuustyökalut

Arvio: Maija Poppanen

Veijo Sahiluoma – Kauppalehti – 17.08.2009

Maija Poppanen viihdyttää Disneyn tyyliin

Musiikkiteatterilla on nyt harvinaisen runsas anti nuorisolle

Tänä kesänä on nuorisolle ja nuorenmielisille ollut tarjolla musiikkiteatterin puolelta Linnamäen Peacockissa 1960-luvun peruja rockmusikaali Tommy ja Savoy-teatterissa viime kauden menestyksen High School Musicalin jatko-osa.

Helsingin Kaupunginteatteri toi juuri lapsiperheille ja lapsenmielisille niin ikään 1960-luvulla maailmanmainetta niittäneestä ja viisi Oscaria voittaneesta Disney-elokuvasta tutun Maija Poppasen eli Mary Poppinsin.

Musikaalin maailman ensi-ilta oli Lontoon Prince Edward-teatterissa joulukuussa 2004. Salaperäistä lastenhoitajaa koskeva P.L. Traversin tarina on alkujaan 1930-luvun alusta ja se sijoittuu 1900-luvun alun Lontooseen.

Helsingin Kaupunginteatterin Maija Poppanen on läheistä sukua samasta aiheesta tehdylle elokuvalle. Ohjaustakin on sitonut pitkälle saatu esityslupa.

Tämä ei kuitenkaan poista Maija Poppasen suomalaisen version ansioita. Kotimaisin voimin on saatu aikaan kansainvälistä tasoa oleva tuotanto, jossa päärooleissa ovat Maija Poppasena Emmi Kangas ja Perttuna Tuukka Leppänen. Elokuvassa vastaavissa osissa olivat aikanaan Julie Andrews ja Dick van Dyke.

Kangas ja Perttula loistavat rooleissaan, jotka ovat kuin heille luotuja. Lapsiparissa Annana ja Mikkona ensi-illassa esiintyneet Nelli Matula ja Akseli Ferrand eivät juuri heidän varjoonsa jääneet. Valovoimaisia olivat myös Vilma Pankkina esiintynyt Tove Wingren ja viime vuonna musiikkiteatterin ansioistaan palkittu ja nyt neiti Anttosena esiintynyt Riitta Havukainen.

Erityisen huomion ansaitsee koreografia ja laulujen läpivienti. Taustalla on ulkomaista apua, sillä koreografina on toiminut Rebecca Evanna ja musiikissa asiantuntijana Nick Davies.

Viime vuosina on useammankin kerran saanut kuulla, että Suomessa ja Helsingissä esitetään Pohjoismaiden parasta musiikkiteatteria. Esitysten samoin kuin esittäjien taso on korkea ja samalla myös laaja. Emmi Kangas on Lontoon Royal Academy of Musicin kasvatteja ja esiintynyt laajasti eri puolilla. Hänet muistetaan viimevuotisesta Rebecca-musikaalista Beatricen roolista.

Leppänen on tuttu muun muassa kaupunginteatterin Spring Awakiningin Melcior Gaborina ja Rebeccan Jack Favelina. Tätä ennen hän on ehtinyt kiertää monta musiikkiteatteriesitystä eri tuotannoissa.

Nyt näyttää siltä, että jälkikasvukin on jo kypsymässä. Maija Poppasen Annana ja Mikkona vuorottelee kaikkiaan neljä tyttöä ja neljä poikaa. High School Musical ja Tommy ovat tarjonneet myös runsaasti tilaisuuksia uusille kyvyille.