Saavutettavuustyökalut

Arvio: Magic!

Veijo Sahiluoma – Kauppalehti – 16.11.2009

Teatteria taikurin keinon

Lillanin Magic on kiehtova monologi

Ohjaaja Neil Hardwick ja taikuri/näyttelijä Robert Jägerhorn tekivät 2000-luvun alussa yhteistyötä Ylen televisiosarjassa Troubleshooter, taikakomedia . Jägerhorn on televisiosta tuttu myös MTV3:n Houdinin pojista .

Nyt parivaljakko Hardwick-Jägerhorn ovat tuoneet Lilla Teaternin näyttämölle mielenkiintoisen yhden näyttelijän varaan rakennetun monologin Magic’n, jossa tarinankerronnassa avainasemassa ovat taikatemput.

Reilun tunnin esitys on rakennettu kahdesta jaksosta ilman väliaikaa. Juonena on, että katselijoille esitetään kadoksissa ollut Alfred Hitchcockin ensimmäinen mykkäfilmi Number 8. Ongelmaksi tukee heti alussa se, että filmiprojektori menee rikki eikä elokuvaa voida esittää. Jägerhorn joutuu viihdyttämään yleisöä siihen asti, että korjausmies tulee ja korjaa projektorin.

Tässä osuudessa hän on taikuri. Rooli sopii miehelle, joka on ollut vuodesta 1997 asti ammattitaikuri ja on esiintynyt vuosikausia niin Hollywoodissa kuin New Yorkissakin tv-esiintymisistä puhumattakaan. Monet Jägerhornin taikatemput on hiottu taiteeksi asti ja sopivat teatterinäyttämölle. Mieleen tulee stand up -komiikka.

Toinen jakso alkaa siitä, että korjausmies ei tulekaan ja Jägerhornin on esitettävä itse elokuvan tärkeimmät kohtaukset. Nyt päästään osuuteen, jossa teatterin keinot ovat pääosassa ja taikatemput sivuosassa, mutta kuitenkin koko show’n avaimina. Tässä osuudessa pääsevät esiin myös Jägerhornin näyttelijän taidot. Onhan hän valmistunut liki kaksi vuosikymmentä sitten teatteritaiteen maisteriksi.

Tämän enemmän ei ole syytä paljastaa oletetusta Hitchcockin kadonneesta elokuvasta ja sen juonesta. Sen voi kuitenkin todeta, että Jägerhorn pystyy viemään juonen harvinaisen ilmeikkäästi yhden miehen show’na. Tästä ansiosta kuuluu melkoinen osuus myös ohjaaja Hardwickille. Hän ohjasi Jägerhornin ohjelman taikureiden MM-kilpailuun Hollannin Haagiin 2003. Sillä irtosi tiukassa kilpailussa pronssia.