Saavutettavuustyökalut

Arvio: Wicked

Sanna Wirtavuori – Anna – 9.9.2010

Magiaa aikuisille

Tämä on vahvaa ja iloista teatteria – on dramaattisuutta, intoa, osaava orkesteri ja loistava tiimi. Mitään ei ole tehty laiskasti; kaikki on kohdallaan. Suuri näyttämö käytetään näyttävästi nurkasta nurkkaan ja katosta lattiaan: ilmalentoja, saippuakuplatansseja, tulenlieskoja ja jopa näyttömän täydeltä ”vettä”.

Gregory Maguiren romaaniin Noita pohjautuva Wicked-musikaali on ollut maailmanmenestys eikä suomalaistakaan toteutusta tarvitse hävetä: Maria Ylipää laulaa upeasti vihreäksi maskeerattuna tyttönä, Anna-Maija Tuokko on valloittavan koominen hemmoteltu blondi ja Tuukka Leppänen uskottava intohimojen kohde. Kyse on tyttöjen välisestä ystävyydestä, erilaisuudesta, rakkaudesta ja suvaitsevaisuudesta, mutta myös vallanhalusta, tyrkkyydestä ja suhteiden valheellisuudesta.

Tarinassa eletään aikaa ennen Ihmemaa Oz -klassikkoromaanin tapahtumia ja opetukset ovat pitkälti sadun pelkistyksiä. Velho voi osoittautua väärennökseksi ja tyrkitystä tytöstä tulee taitava taikuri. Paha isä saa palkkansa, ja eläinten oikeudet ovat yhtä tärkeitä kuin ihmistenkin.

Tarujen ja myyttien takaa löytyy viisaita merkityksiä ja muitakin sävyjä kuin perinteisten satujen mustavalkoista. Musikaali uppoaa täydellisesti ainakin aikuiseen mystiikkamakuun. Viimeisteltyä viihdettä.