Saavutettavuustyökalut

Arvio: Sekunda

Arto Aulavuo – Salon Seudun Sanomat – 07.10.2010

Venäläistä huippuvientidraamaa

Välillä yksin ja välillä veljensä Vjatseslavin kanssa työskentelevä Mihail Durnenkov (s. 1978) kuuluu venäläisen nykyteatterin kärkinimiin. Hänen teoksiaan on esitetty niin Venäjällä kuin entisen Neuvostoliiton alueen maissakin. Kuten viime vuonna valmistunut ja oitis hitiksi noussut Juopot, Studio Elsaan tuotu Sekunda on kuvaus laitapuolen elämästä ja itseään etsivistä ihmisistä.

Näytelmäkirjailija Filipp (Eppu Salminen) toimii tarinan johdattelijana Rooli on Salmisen paras pitkään aikaan. Myös Matti Olavi Ranin, joka monien näyttelijöiden tavoin tekee useita henkilökuvia, on huippuvedossa.

Hyviä ovat myös Petja Lähde, Calle Alm sekä kokeneet Hannele Lauri ja Eija Vilpas. Suomessa kauan asunut ja Ukrainassa syntynyt Viktor Drevitski tekee ehkä parhaan luotsintyönsä oivaa apua toteutukseen mm. visualisti Alisha Davidowilta, valosuunnittelija Nanni Vapaavuorelta ja äänisuunnittelija Ari-Pekka Saarikolta saaden.

Sekunda on täyttä tavaraa nykyajan elämästä, vaikka nimi muuta vihjaakin. Durnenkovin näytelmä on parhaita meillä viime vuosina esitettyjä uusia venäläisdraamoja, terävä ja tarkkanäköinen, tiivis kuvaus ajastamme ja ihmisistä siinä.