Saavutettavuustyökalut

Arvio: På fullt allvar

Lauri Meri – Helsingin Sanomat – 30.01.2007

SARKOLA JA STRANG LOISTAVAT LILLANIN KEVÄTKOMEDIASSA

Wilden klassikossa nähdään yhteisnäyttelemistä vailla vertaa

Sampo Sarkola ja
Pekka Strang muodostavat Lilla Teaternin näyttämöllä vahvan parin. Heidän yhteisnäyttelemisensä palauttaa mieleen ajat, jolloin teatterin kantavina voimina nähtiin
Asko Sarkola ja
Tom Wentzel.

Lillanin kevätkomediassa nuoret miehet ovat jälleen päärooleissa ja hoitavat osansa suvereenisti, ties kuinka monetta kertaa, mutta esitys kantaa muistumia vahvan näyttelijäensemblen kaudesta muutenkin.

Vanhasta kaartista nähdään Tom Wentzelin lisäksi lavalla myös
Birgitta Ulfsson.

Esitys sisältää ripauksen nostalgiaa, mutta ennen kaikkea siitä löytyy vahvaa läsnäoloa ja mikä kiinnostavinta, lujaa tulevaisuudenuskoa. Erityisesti Strangin ja Sarkolan työstä henkii eteenpäin kurottuva tekemisen maku.

Eivätkä piiruakaan jää jälkeen nuorukaisten morsiamia esittävät
Cécile Orblin ja
Edith Holmström, jotka valtaavat näyttämön kuin leivoset: kevyesti, nopeasti ja täsmällisesti.


Lilla Teaternin raikas kevätkomedia huokuu ilmavaa ja avaraa tunnelmaa.

Oscar Wilden
The Importance of Being Earnest (1895) on valittu moneen kertaan maailman parhaaksi komediaksi, mutta yhtä paljon voi kehua vahvaa näyttelijäryhmää, jonka toimintatarmo on luonnollinen ehto näytelmän toteutumiselle.

Vaikeasti kääntyvän sanaleikin takia Wilden komediaa on esitetty suomeksi muun muassa nimillä
Sulhaseni Ernest ja
Tärkeintä on olla Aito. Lillanissa näytelmä on saanut nimekseen
På fullt allvar.

Neil Hardwickin ohjaamassa esityksessä ei kuitenkaan puhuta Alvar-nimisestä henkilöstä, ja ohjaaja on muutenkin pitäytynyt brittiläisen tyylivarmalla linjalla. Vauhti on nopea ja painotukset kohdallaan. Yli sata vuotta vanhan näytelmän toteutus ei kompastu historiallisiin yksityiskohtiin, eikä sen nykyaikaisuuden osoittaminen vaadi erillistä alleviivaamista.


Esityksen hengen luomisessa on keskeinen osuus myös
Kirsti Kasnion visualisoinnilla. Muotimaailmassa tunnettu Kasnio on luonut humoristisen puvustuksen hyvällä maulla ja ateljeetyönä. Epäsovinnainen lavastus luo tehokkaan tilavaikutelman ja tuo pukunsa hyvin kantavat näyttelijät loistavasti esille.