Saavutettavuustyökalut

Arvio: Ihmisen osa

Arto Aulavuo – Salon Seudun Sanomat – 08.04.2011

Kirjailija ostaa ihmisen elämäntarinan

2009 ilmestynyt Kari Hotakaisen romaani on taipunut Raila Leppäkosken käsittelyssä harvinaisen onnistuneeksi näyttämötyöksi ja kiitos pääosassa nähtävän Ritva Valkaman tulosta voi pitää yhtenä Helsingin alkukevään tapauksista.

Hotakaisen komedia edustaa lajityypin vakavampaa laitaa. Tarinan päähenkilön Salme Malmikunnaksen rooli tarjoaa jälleen yhden oivallisen bravuurin merkittävimpiin naispuolisiin koomikkoihimme kuuluvalle Ritva Valkamalle ja jatkaa hänen kt:ssa nähtyjen loistopotrettiensa sarjaa.

Kohtaus kohtaukselta tihenevä työ on ehdottomasti myös yksi ohjaaja Raila Leppäkosken parhaita saavutuksia viime vuosina. Aivan rikkeetön se ei ole mutta tällä kerralla noilla pikku kauneusvirheillä ei kokonaisuutta romuteta.

Teoksen myös sovittaneen Leppäkosken näyttelijätiimi on parhaaseen tyyliin aivan mahtava. Sanna-Kaisa Palo ja Armi Toivanen esittävät lankakauppias Salmen tyttäriä maagisella otteetta ja Palo äitiä ehkä jopa yhteen koko uransa hienoimmista töistä yltäen.

Jaakko Saariluoma on perheen poika liki yhtä vakuuttavalla pieteetillä. Vastaavasti Leena Uotilalla on osia enemmän kuin sormia mutta siitä huolimatta jotkut noista upeista henkilökuv ista ovat pienin vedoin hahmotettuina likimain miniatyyrimestariteoksia.

Tärkeitä sivuosia on varattu mm. Kari-Pekka Toivoselle (lapsen yliajoon syyllistyvä Audi-mies), Aslak Mamadoulle (väkivaltaan sortuva bussikuski) sekä kirjailijaa esittävälle Teemu Palosaarelle, jonka työsuorituksen arvoa nostaa Uotilan tavoin pienten roolien melkoinen määrä. Vaikka teoksessa on aivan kamaliakin asioita, sitä leimaa silti omanlaisensa huumori, empaattisuus ja lämpö.

Salmen vaiheiden kautta se kertoo myös maamme sotienjälkeisestä ajasta. Ei ihme, että ensi-iltayleisö oli esityksen jälkeen ihan myyty ja aplodit valtavat.