Saavutettavuustyökalut

Arvio: Ihmisen osa

Martti Martelius – Viikkouutiset – 02.03.2011

Kari Hotakaisen Ihmisen osa sai Ritva Valkaman liekkeihinHelsingin Kaupunginteatterissa useita vuosia esitetty Kvartetti -näytelmä tuli vääjäämättä mieleen, kun Kari Hotakaisen menestysromaaniin Ihmisen osa perustuva näytelmä sai ensi-iltansa 24. helmikuuta Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä. Ei tarvitse olla suurikaan ennustaja, kun povaa Kvartetin kaltaista menestystä myös Ihmisen osa -näytelmälle.

Ritva Valkama on toteuttanut maan hallituksen vetoomuksen pidennetystä työurasta. Omasta mielestään hän jäi eläkkeelle kuusitoista vuotta sitten Lilla Teaternista. Teatterin ystävien onneksi hän on kuitenkin jatkanut loisteliasta uraansa uusien projektien parissa, joista jokainen on ollut hänen omien sanojensa mukaan ” se viimeinen”.

Kari Hotakaisen piti alun perin kirjoittaa Ritva Valkamalle monologi, mutta se muuttui matkan varrella romaaniksi, jossa on mukana kymmenkunta henkilöä. Tästä ohjaaja Raila Leppäkoski dramatisoi vilpitöntä viisautta ja syvää huumoria yhdistävän näytelmän.

– Ihmisen osa on kirjoitettu moniääniseksi romaaniksi, eräänlaiseksi tarinakokoelmaksi. Päähenkilö Salme Malmikunnaksen (Ritva Valkama) lisäksi äänen saavat hänen miehensä Paavo, heidän kolme lastaan Helena, Maija ja Pekka, bussikuski, poliisi, konsultti ja kaikki muut, jotka vaikuttavat osaltaan tapahtumien kulkuun. Yritin kirjoittaa tarinat lomittain niin, että syntyisi täyteläinen ja runsas kokonaiskuva nykyhetken työelämästä ja perusjärkytyksen ajattomuudesta, Kari Hotakainen analysoi näytelmäänsä.

Ihmisen osa arvostaa pienyrittäjyyttä, työntekoa ja reiluutta. Ahneus ja helppoheikkiys sen sijaan saavat kylmää kyytiä. Ihmisen osa on kertomus tästä ajasta, terävä analyysi ihmisen osasta maailmassa.

Ritva on ilmiö


Vaikka Ihmisen osa -näytelmästä ei tullut monologia, antaa teksti Ritva Valkamalle loisteliaasti tilaa, jonka hän myös viimeistä piirtoa myöten käyttää. Teksti soljuu sujuvasti, se saa monia sävyjä ja tulkitsee äärimmäisiä tunteita maaliin osuvasti. Tämän havaitsi myös ensi-illan yleisö, joka osoitti seisaaltaan suosiota raikuvin aplodein.

Lankakauppias Salme Malmikunnaksen lapsia näyttelevät Sanna-Kaisa Palo, Jaakko Saariluoma ja Armi Toivanen. Muissa rooleissa nähdään Markku Huhtamo, Teemu Palosaari, Kari-Pekka Toivonen, Leena Uotila ja Aslak Mamadou.

Raila Leppäkosken taitavissa käsissä hiotut, osaavien näyttelijöiden roolit taustoittivat hyvin Valkaman liekeissä etenevää roolisuoritusta. Haluan nostaa esille kymmentä erilaista roolia esittäneen Leena Uotilan uskomattoman muuntautumiskyvyn, luontevasti hän vaihtoi roolia konsultista soitonopettajaksi, myyjästä poliisiksi ja niin edelleen.