Saavutettavuustyökalut

Arvio: Sylvi ja Anita

Liisa Talvitie – Apu – 09.02.2012

Kekkosen naiset


Sylvi ja Anita -näytelmän aihe kutkuttaa, koska päähenkilöt edustavat lähihistoriaamme ja vallan huippua.
Ulkoministeriön virkamiehen, sittemmin Moskovan pitkäaikaisen suurlähettilään Jaakko Hallaman puoliso sai komennuksen Sylvi Kekkosen seuralaiseksi presidentti Urho Kekkosen Jugoslavian-vierailulle vuonna 1963. Matkan aikana syttyi presidentin ja Anita Hallaman intohimoinen rakkaussuhde, joka kesti vuosia.

Niin kesti myös Sylvi Kekkosen ja Anita Hallaman ystävyys, vaikka neljää ihmistä koskeva draama oli monimutkainen ja äärimmäisen arkaluontoinen. Suhde oli aikoinaan julkinen salaisuus.


Panu Rajala on kirjoittanut aiheesta näytelmän Sylvi ja Anita Helsingin kaupunginteatterin pienelle näyttämölle. Sylvi Kekkosen roolin tulkitsee viisaasti ja herkästi hänen sisarentyttärensä, näyttelijä Eeva-Liisa Haimelin.


Verevän ja voimakastahtoisen Anita Hallaman rooliin ei voisi kuvitella parempaa tulkitsijaa kuin Heidi Heralaa. Hän tekee yhden uransa vaikuttavimmista roolitöistä naisena, joka pyöritti niin Kekkosta kuin Moskovan suurlähetystöäkin.


Kari Rentolan ohjaus siirtää taiten valokeilaa Sylvistä Anitaan, ja näyttämöllä nähdään vain heidän lisäkseen useamman pikkuroolin tekevä Ville Sormunen.