Saavutettavuustyökalut

Arvio: Hotelli Paradiso

Liisa Talvitie – Apu – 29.8.2013

Farssin laineilla


Teatteri. Ranskalaisen Georges Feaydeaun Hotelli Paradiso on farssien aatelia. Siinä on kaikki lajityypin ominaisuudet: väärinkäsityksiä, avautuvia ja sulkeutuvia ovia sekä loppuselvitys. Tässä tapauksessa tarinan huijarit selviävät siitäkin.


Ohjaaja Neil Hardwick kirjoittaa näytelmän käsiohjelmassa, että farssissa on ollut antiikin näytelmistä lähtien tietyt elementit, kuten yliampuva karikatyyri ja siveettömyys. Ne löytyvät myös Hotelli Paradisosta.


Hardwickin Helsingin kaupunginteatteriin ohjaamassa näytelmässä on mukana monista farsseista tuttu näyttelijäkaarti. Se tekee takuuvarmaa, mutta samalla hieman yllätyksetöntä työtä. Santeri Kinnunen, Jari Pehkonen ja Risto Kaskilahti on nähty monissa samantyyppisissä esityksissä.


Farssin tähdeksi nousee naispääosaa esittävä Sanna-June Hyde. Hän on raikas, replikoi napakasti ja on farssin vaatimalla tavalla liikkeissään sekunnintarkka. Pienen sivuroolin esittävä Rauno Ahonen on myös roolissaan vahvasti läsnä, ja Sari Salmelan epookkipuvustus pääsee täyteen loistoonsa naisnäyttelijöiden puvustuksessa.