Saavutettavuustyökalut

Arvio: Ministeriä viedään

pilkkuunasti.com – Pilkkuun asti -blogi – 20.08.2015

Keskiviikkona sain kokea ensi-iltahuumaa Helsingin kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä, kun brittiläis-suomalaisen ohjaaja Neil Hardwickin uusi farssi Ministeriä viedään sai ensi-iltansa. Tupa oli täynnä, ja teatterin täytti iloinen puheensorina ja odottava tunnelma.

Ray Cooneyn Ministeriä viedään on hirnuttavan hauska farssi, joka on päivitetty kertomaan vaalien jälkeisestä Suomesta, jossa lemmennälkäinen ministeri Viljanen (Esko Roine) on keskellä itse keittämäänsä suhdesoppaa. Ministeri on lähtenyt Toijalasta pääkaupunkiin, eduskunnan palaveriin, ja ottanut vaimonsa mukaan, jotta tämä voisi viettää yksinään laatuaikaa. Ministerin vireä vaimo (Heidi Herala) kaipaa suhteeseensa hiukan sutinaa, mutta ministeri itse on iskenyt silmänsä pääministerin hehkeään erityisavustajaan (Sari Siikander). Ministeri Viljanen pistää oman erityisavustajansa Mika Pöntisen (Asko Sarkola) hoitamaan omat likaiset hommansa, kuten vaimolleen valehtelun ja ylimääräisen hotellihuoneen varaamisen. Suunnitelmat menevät kuitenkin myttyyn jo alkumetreillä, kun ministerin vaimo iskee silmänsä Mikaan.

Mika-parka sinkoilee hotellihuoneiden välillä ja yrittää peitellä vuoroin ministerin, ja vuoroin tämän vaimon syrjähyppyjä, joihin hän tahtomattaan vaikuttaa joutuvan osalliseksi. Tilannetta eivät auta tarkkasilmäinen hotellin tarjoilija (Santeri Kinnunen), oppositio-kansanedustaja Liselotte Walli-Lesonen (Eija Vilpas), joka työstää lakialoitetta seksin ostamisen täyskiellosta, tai virkaintoinen hotellinjohtaja (Eero Saarinen). Kun paikalle saapuu vielä ministeri Viljasen salarakkaan aviomies (Eppu Salminen), on paljastuminen enää ajan kysymys.

Ministeriä viedään on vauhdikas farssi, jossa valheita suolletaan lähes valon nopeudella. Nopeatempoinen esitys alkaa melkein hengästyttää, kun katsoja koittaa pysyä mukana suhdekiemuroissa, samalla kun valheen verkko laajenee laajenemistaan. Santeri Kinnusen tarkkasilmäinen opportunisti-tarjoilija on hillittömän hauska, ja Asko Sarkola valloittaa arkana ministerin erityisavustajana. Erityisavustaja-Mikan hahmoon kiintyy pakostakin; tarinan aikana hiljaisesta Mikasta kehkeytyy nokkela ja sisuuntunut mies, joka on oppinut valehtelemaan kuin poliitikko konsanaan! 🙂 Heidi Heralan esittämän ministerin rouvan päättäväisyys saada sutinaa lakanoiden väliin on hauskaa seurattavaa. Farssi on erittäin ajankohtainen ja hahmojen esikuvat helposti arvattavissa – ajankohtaisuus tekee sekoilusta entistäkin viihdyttävämpää! Suosittelen – täällä saa nauraa!

Eritysmaininta nerokkaasta käsiohjelmasta, nimittäin iltapäivälehden muotoon painetusta Ilta-Sutinat -lehdestä!

Kiitos hauskasta teatteri-illasta Helsingin kaupunginteatterille! 🙂

Cheers, Isa