Saavutettavuustyökalut

Arvio: Kummitusjuna

– Teatterinna-blogi – 22.10.2015

Hypättiin seurueen kanssa kaupunginteatterin Kummitusjunaan enkä oikein tiennyt mitä odottaa. Metromatka, erilaisia ihmisiä, paljon laulua, uusi musikaali… Okei, niitä odotellessa. Innokkaasti.

Kummitusjuna on Lauri Maijalan ja Sinna Virtasen käsikirjoittama, Anna-Mari Kähärän ja Jussi Tuurnan säveltämä, Lauri Maijalan ohjaama musikaali. Rooleissa nähdään kaupunginteatterin lauluryhmä Ochetti eli Tuukka Leppänen, Antti Timonen, Petrus Kähkönen, Janne Marja-Aho, Sanna Majuri, Ursula Salo, Emilia Nyman ja Tiina Peltonen. Musikaali kertoo metromatkasta Helsingin halki kohti Espoota, joka valitettavasti siintää vain unelmissa. Jokaisella pysäkillä kerrotaan tarinaa, ja jokainen tarina koskettaa.

Huumori viiltää ja iskee asian ytimeen, välillä hävettää nauraa. Lähes järjetön ja samalla mielettömän oivaltava Kummitusjuna herättää syvimmät pelkomme ja haaveemme, ja pilkkaa niitä silmiemme edessä tehden sen niin hienostuneen räikeästi, että ei ihan meinaa uskoa. Kuolemalle nauretaan mutta siitä myös hiljennytään. Koskettavimpia kohtauksia ovat Sanna Majurin lumen saartama mummo sekä Tuukka Leppänen ja Emilia Nyman tiikeri ja tyttö kohtauksessa. Hieno kohtaus on myös Herttoniemen hiihtäjäkohtaus. Myös Siilitien sekopäinen ja ratkiriemukas, joskin vähän synkkä pysäkki nousee esille. Lempikohtaukseni on Antti Timosen ja Tiina Peltosen pakastinepisodi, hienoa koreografiaa ja laulua! Koko näyttelijäryhmä laulaa upeasti ja joukkokohtaukset aiheuttavat kylmiä väreitä heti kun ensimmäiset soinnut kajahtavat.

Lasten musikaali Kummitusjuna ei ole, eikä se välttämättä sovi kaikille nuorille tai aikuisillekaan. Sinänsä se ei ole pelottava, mutta K16 ikäraja luultavasti tuleekin tarinan sisällöstä ja sen tietystä synkkyydestä. Mielestäni tuo suositusikäraja eli siis 16 vuotta on oikein hyvä juttu, se varmasti rajaa katsojakunnan oikeaan suuntaan. Kummitusjunassa on hyväksi myös Helsingin ympäristön tunteminen vähän laajemmin kuin mitä minä tunnen, silloin pysäkkien tarinat aukenisivat luultavasti vielä paremmin.

Kummitusjuna tarjoilee sekalaisia ihmiskohtaloita, synkkiä salaisuuksia, häpeilemätöntä huumoria, railakasta kerrontaa ja komeaa laulua. Ajatuksia kutitteleva ja tunteita tarkasteleva upea musikaali!