Saavutettavuustyökalut

Arvio: AtomiAatos

– Bubble bath time -blogi – 17.03.2016

Coolein teatteri lapsille – AtomiAatos

Saimme tyttöjen kanssa kutsun Helsingin Kaupunginteatterin AtomiAatoksen ensinäytökseen. Olimme kutsusta luonnollisesti kovin otettuja ja innostunein mielin lähdimme Studio Pasilalle. Olihan tästä esityksestä jo kuhistu, sillä kyseessä on varsinen räppipläjäytys, johon itse Paleface on tehnyt musiikin.

Valot himmenivät ja lavalla aukesi muuttolaatikon luukku ja niin tarina lähti käyntiin. Aatos on pieni poika, joka on juuri muuttanut äidin kanssa kahden uuteen kotiin. Perheen elämäntilanne on muuttunut ja elämän palaset hakevat uusia paikkojansa – äiti ja Aatos pärjäilevät nyt kahdestaan vaihtelevalla menestyksellä, mutta rakkaus ja toisistansa välittäminen hehkuu joka tilanteessa kauniisti läpi. Tarinassa osansa saavat myös Biojätemies ja unikaveri Säyneinen. Tunteiden laajaskaala ikävästä ja halipulasta aina kaikkivoipaan AtomiAatokseen mahtuu puolituntiseen. Niin vanhempien ero kuin kierrättämisen tärkeys käsitellään tyylikkäästi, hauskasti ja esimerkillisesti. ”Tiesitkö, että kananmunakennotkin voi laittaa bioastiaan?”

Vaikka tarinan aiheet olivat hyvin arkisia, jokapäiväisiä ja osa niistä monen meistä elämää, oli tarinat saatu puettua hauskoihin letkautuksiin, hersyviin roolihahmoihin ja ennen kaikkea mahtipontiseen musiikkiin. Salaa karkkia syövä äiti piukoissa urheilutrikoissa muuttohässäkän keskellä oli sympaattinen näky ja sai yleisössä olevat äidit nauramaan ääneen.

Näytelmän musiikista vastaa Paleface, how cool is that?? Musiikki oli todella mahtipontista ja nokkelaa, ja tekstit oivaltavia, hauskoja, opettavaisia ja jopa julistavia. Musiikki olisi kantanut isommallakin stagella ja uskon, että niistä ainakin joku jää elämään myös teatterin ulkopuolella. Paleface osaa kielellä kikkailun ja saa suollettua nokkeliin teksteihinsä loistavia ajatuksia. Lapsiyleisölle tarjotaan varsinaisia herkkupaloja, joista mukaan tulevat aikuiset pääsevät jaolle.

Näytelmä on tarkoitettu päiväkoti-ikäisille ja ikäsuositus on 4-vuotiaasta ylöspäin, mutta mielestäni esitys on monitasoinen. Siinä missä 2-vuotias ihmetteli Biojätemiehen hauskaa lehtikaalihelttaa, kuunteli 6-vuotias tarkasti hänen sanomisiaan kierrättämisestä, maatumisesta ja kompostoinnista. AtomiAatos uppoaa monen ikäiseen lapseen. Esityksen kesto on n. 35 minuuttia ja sehän on täydellisen mittainen myös taaperoille.

Näytelmä on inspiroiva ja ajatuksia herättävä. Koko kotimatkan keskustelimme tyttöjen kanssa esityksessä käsiteltyjä aiheita ja siinä olleita tunteita. Huippu esitys, joka on ohjelmistossa nyt!