Saavutettavuustyökalut

Arvio: Tenorit liemessä

– Huono Äiti – 9.2.2017

NAURU PIDENTÄÄ IKÄÄ – TENORIT LIEMESSÄ!

Milloin viimeksi nauroit vedet silmissä? Hmmm….totanoinniin….Tässä on ratkaisu: mene katsomaan Tenorit liemessä, muistat nauraneesi!

Huutonaurua Tenorit liemessä -farssin ensi-illassa. Mikä virkistävä kokemus!

Ken Ludwigin oopperamaailmaan sijoittuva komediahitti Tenorit liemessä (A Comedy of Tenors, 2015) esitettiin Euroopan kantaesityksenä Helsingin Kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä 8.2.2017. Näytelmän ohjanneen Jaakko Saariluoman käsissä huippunäyttelijöiden sujuva yhteistyö suorastaan virtaa teatterin katsomoon. Näytelmä on puhdasta naurua alusta loppuun. Ja mikä mahtavinta, näytelmän aikana ei tarvitse ajatella hetkeäkään yhtään mitään muita asioita. Tenorit liemessä vie mukanaan täysin!

Ja mitäs muuta me kiireiset arjen uuvuttamat, ruuhkavuosissa elävät kaivataankaan kuin “hetken unohdusta” – omaa aikaa, hetkeä, kun kukaan ei kysy eikä vaadi yhtään mitään. Teatteri on onnistuessaan juuri sitä. Mikä mieletön breikki tuollainen parituntinen naurunremakka onkaan! Olo on pitkän päivän (ja teatteriesityksen) jälkeen kuin uudestisyntynyt. Ihan totta! Kokeile vaikka.

Tenorit liemessä sijoittuu 1930-luvun Pariisiin, jossa kolmen tenorin suuri stadionkeikka on juuri alkamassa. Laulajatähtien napakka manageri tekee parhaansa pitääkseen aikataulun aisoissa. Kovin yksinkertaista se ei ole, sillä tenorien hotellisviittiin tupsahtaa myös erinäinen määrä vaimoja ja tyttöystäviä. Väärinkäsityksiltä ja mustasukkaisuudelta ei voida välttyä. Ja kuka onkaan tuo yllättävän tutunoloinen hotellin “pikkolo”? Kohellusta riittää, mutta hyvällä tavalla –  eikä siitä puutu naurua, musiikkia ja kuumaa rakkautta.

Rooleissa loistavat Riitta Havukainen, Jonna Järnefelt, Oona Airola, Taneli Mäkelä, Iikka Forss, Eero Saarinen ja Santeri Kinnunen. Lavasteet ovat näytelmän tyylille uskolliset. Koska Arena-talo on valmistunut vuonna 1929 ja näytelmässä eletään 1930-lukua, myös lavastaja Katariina Kirjavaisen näyttämökuva sulautuu saman aikakauden maailmaan.  Puvut on suunnitellut Sari Salmela. Naamiointi ja kampaukset ovat Jutta Kainulaisen ja Taina Tervon käsialaa. Valomaailman on suunnitellut Kari Leppälä ja äänet Eradj Nazimov. Näytelmän on suomentanut Reita Lounatvuori.

Stand up -koomikkona, näyttelijänä, käsikirjoittajana, ohjaajana ja juontajana tunnettu Jaakko Saariluoma on kyllä todellinen monitaituri! Hän vierailee nyt siis ensimmäistä kertaa ohjaajana Helsingin Kaupunginteatterissa. Toivottavasti Saariluoma ohjaa HKT:lle myös jatkossa!

Menkää ihmiset nauramaan! Tässä sitä iloa olisi tarjolla.

Tenorit liemessä ensi-ilta 8.2.2017 ja esitykset 13.5.2017 saakka Arena-näyttämöllä Helsingissä.