Saavutettavuustyökalut

Arvio: Urheiluooppera Paavo Suuri

– 2000.hel.fi – 12.11.1999

Paavo Nurmi -aiheisen urheiluoopperan solistit julkistettu

Vuosisatamme suuriin juoksijalegendoihin lukeutuvaa Paavo Nurmea (1897-1973) on sanottu ensimmäiseksi moderniksi urheilijaksi, ja hänen saavutuksensa liittyvät erottamattomasti kansainvälisen olympialiikkeen historiaan. Paavo Nurmen persoona jäi kuitenkin useimmille arvoitukseksi. Hän oli 1920-luvulla syntyneestä urheilun tähtikultista huolimatta myös vuosisatamme suuri yksinäinen, suuri tuntematon. Tähän persoonaan ovat tarttuneet akateemikko Paavo Haavikko ja säveltäjä Tuomas Kantelinen, joiden Paavo Suuri. Suuri juoksu. Suuri uni -teos kuuluu Helsingin kulttuurivuoden ohjelmaan. Suojelijana toimii toinen suuri suomalainen juoksija, Lasse Viren.

Helsingin Olympiastadionilla ensi elokuussa nähtävän Paavo Nurmi -aiheisen oopperan keskeisten roolien esittäjät on nyt valittu. Nimiroolissa nähdään nuori ruotsalainen baritoni Gabriel Suovanen, joka on tullut suomalaisyleisölle tutuksi mm. viimeisimmissä Mirjam Helin -laulukilpailuissa ja Savonlinnan oopperajuhlilla. Paavo Nurmen vaimona esiintyy sopraano Johanna Rusanen ja Urho Kekkosena laulaa tenori Seppo Ruohonen. Lisäksi teoksessa on useita muita laulu- ja puherooleja.

Paavo Nurmi -oopperan ohjaa Kalle Holmberg, jonka assistenttina toimii Vesa-Tapio Valo. Orkestereina ja kuoroina mukana ovat Vantaan Ooppera ja orkesteri, Jyväskylä Sinfonia, Kaartin soittokunta ja Suomen filharmoninen kuoro; kapellimestarina toimii Markus Lehtinen. Lavastuksesta vastaa Kati Lukka ja pukusuunnittelusta Riitta Riihonen. Valot suunnittelee Juha Westman ja äänisuunnittelu tulee olemaan Antti Murron käsialaa. Paavo Nurmi -oopperan tuottaa Helsingin Kaupunginteatteri; toteutuksessa ovat lisäksi mukana mm. Stadion-säätiö ja puolustusvoimat. Avustajajoukko tulee olemaan noin 1000 hengen vahvuinen.