Saavutettavuustyökalut

Arvio: Grönholms metod

Eeva Kemppi – Turun Sanomat – 15.01.2006

Psykologista peliä

Kiitellyn katalonialaisen kirjailijan Jordi Galcerán palkittu näytelmä Grönholms metod sai ensi-iltansa Barcelonassa 2003. Taitavasti rakennettua ja nokkelaa komediaa on esitetty niin Euroopassa kuin Latinalaisessa Amerikassakin menestyksen siivittämänä. Työelämän kovia lakeja ja raadollisuutta pyörittelevä näytelmä nähdään Suomessa ensimmäisenä ruotsinkielellä; Lilla Teaternissa Pentti Kotkaniemen ohjaamana.

Grönholms metod sijoittuu Barcelonalaisen lasiseinäisen pilvenpiirtäjän kokoustilaan. Modernissa Espanjassa ollaan niin lavastuksen, puvustuksen kuin tekstinkin tasolla. Ralf Forsströmin minimalistisen tyylikkään ja toimivan lavastuksen hallitseva elementti on Mirón seinävaate, luetaan El Pais -lehteä ja ennen kaikkea: kokoustilassa saa tupakoida.

Paikallisuudestaan huolimatta komedia kiinnostaa ja hauskuttaa varmasti myös pohjoismaista yleisöä. Neljä työhakijaa saapuu ruotsalaisen sisustus- ja huonekalukonserni DEKIA:n työhaastatteluun. Haastateltavat tuntuvat olevan valmiita mihin tahansa päästäkseen myyntijohtajan korkeaan asemaan monikansallisessa yrityksessä.

Haastattelumenetelmät ovat kaukana tavallisesta. Iso veli valvoo, ja työnhakijat vedetään mukaan psykologiseen peliin, jossa on vaikea tietää kuka huijaa ja ketä. Työnantaja metsästää luovaa älykkyyttä käyttäen vähintäänkin arveluttavaa Grönholmin metodia.
Hauskuus ja jännitys perustuvat yllättäviin käänteisiin. Yleisöä vedätetään siinä missä haastateltaviakin, joten suurempia juonipaljastuksia on syytä varoa.

Lillanin näyttelijäkaarti tekee johtajansa Pekka Strangin johdolla tyylikästä ja laadukasta työtä. Tyylikäs ja laadukas kuvaavat myös koko esitystä. Grönholms metod pitää näpeissään. Rytmi on hallittu ja kokonaisuus pysyy hienosti kasassa. Esitys ei vain tunnu viittaavan itsensä ulkopuolelle.

Komedia onnistuu kuitenkin esittämään kysymyksiä, joihin ei taida olla kuin hämmästyttäviä ja absurdeja vastauksia. Mitä ihmettä työnantajat oikein vaativat työntekijöiltään, ja mihin kaikkeen työtekijät ovat valmiita saadakseen haluamansa työpaikan?

EEVA KEMPPI

. Jordi Galcerán: Grönholms metod. Käännös Jens Nordenhök. Lilla Teatern, Helsinki, ohjaus Pentti Kotkaniemi, lavastus ja puvut Ralf Forsström, valot Jan-Erik Pihlström, äänet Saku Korosuo. Ensi-ilta 12.1.
Julkaistu 15.1.2006 3:06:45