Saavutettavuustyökalut

Arvio: Miss Saigon

Jukka Kajava – Helsingin Sanomat – 29.9.2004


Nina Tapio hurmaa Miss Saigonin Elleninä


Boublil-Schönberg: Miss Saigon. Helsingin Kaupunginteatteri, suuri näyttämö. Ohjaus Georg Malvius, Ellenin roolissa Nina Tapio.

Nina Tapio on liittynyt Helsingin Kaupunginteatterin Miss Saigon -musikaalin miehistöön. Hän näyttelee jenkkisotilaan amerikkalaisen vaimon, Ellenin, roolin vuorotellen Maria Ylipään kanssa.

Nina Tapio on hurmaavan lämmin, hillittyjen tehojen tarkka näyttelijä ja roolin sisältöä ajatellen hyvin selkeä. On oltava sekä nainen ja tällä tavoin vietnamilaisen Kimin ja lapsen puolella että toisaalta aviovaimo, oman perheensä ylläpitäjä.

Nina Tapiota on myös helppo kuunnella, varsinkin hänen pehmyttä laulupuoltaan. Kovat ja korkeat äänet ovat kylmempiä, kuten kaupunginteatterin esityksessä oikeastaan kaikkien muidenkin laulajien kohdalla. En tiedä, onko vika laulutavassa vaiko ehkä äänentoistotekniikan tasossa.

Miss Saigonin esitys on pysynyt kaikkiaankin hyvin kuosissaan ja varmentunut monen roolin kohdalla sitten ensi-illan.

Mika Turunen on verrattoman valovoimainen mukavaa ja viatonta naapurin poikaa muistuttavan sotilaan roolissaan. Jennie Storbackan Kim niin ikään näyttelee ensi-iltaa varmemmin ottein, on herkkä, suloinen ja koskettavasti traaginen. Sören Lillkung on musikaalin sutenöörinä hohdokas roisto ja teatraalisesti mutta hauskasti olosuhteiden oivaltava hyväksikäyttäjä.

Amerikkalaiset ovat Miss Saigonin tarinassa hyviä ja vietnamilaiset katalia, koska ovat kommunisteja. Se tässä keitoksessa mättää nyt ja aina, mutta varsinkin nyt, kun Irakista uhkaa tulla amerikkalaisille ja asekumppaneilleen uusi Vietnam.