Saavutettavuustyökalut

Muutoksia suuren näyttämön syksyn 2020 esityskalenterissa: Pieni merenneito palaa ohjelmistoon, Päiväni murmelina- ja Tatu ja Patu Helsingissä -ensi-illat siirtyvät. Lue lisää muutoksista Ajankohtaista-osiosta.
Helsingin Kaupunginteatteri

Arvio: Mestariluokka

Kirsikka Saari – Anna – 2006/36

MESTARILUOKKA


Jos taiteelle asetetaan tarkat rajat etukäteen, voiko tuloksena olla taidetta lainkaan? Mestariluokka-näytelmän huumori on niin mustaa, että kunnon naurut irtoavat vasta toisessa näytöksessä – kun Stalin (Lasse Pöysti), Ždanov (Martti Suosalo), Prokofjev (Esko Roine) ja Šostakovitš (Asko Sarkola) säveltävät yhdessä neuvostokansalaisille sopivaa musiikkia.


Dawid Pownallin kirjoittamassa ja Kurt Nuotion ohjaamassa näytelmässä neuvostojohtajat ovat kutsuneet kauhistuneet säveltäjät Kremliin saadakseen heidät ymmärtämään, mikä on taiteen tehtävä. Ilahduttaa ihmisiä!


Näytelmä on absurdi ja hauskimmillaankin myös kammottava, kuten oli myös Neuvostoliiton kulttuuripolitiikka. Pöystin Stalin on jotenkin liikuttava kaikessa tomppeliudessaan – vaikka samaan aikaan lavalla säveltäjänerot oksentavat silkasta kauhusta.


Millainen yhteisvoimin sävelletystä kappaleesta sitten tulee? Jotakin kuvaa se, että yleisön ulvoessa naurusta Stalin itse itkee harmista lavalla.