Saavutettavuustyökalut

Muutoksia suuren näyttämön syksyn 2020 esityskalenterissa: Pieni merenneito palaa ohjelmistoon, Päiväni murmelina- ja Tatu ja Patu Helsingissä -ensi-illat siirtyvät. Lue lisää muutoksista Ajankohtaista-osiosta.
Helsingin Kaupunginteatteri

Arvio: Mestariluokka

Tutta Särkkä – Seura – 22.09.2006

Tällaista on TAIDE

Kuka sanoo, minkälaista on hyvä ja oikeanlainen taide? Diktaattorit ovat kautta aikain tahtoneet, että myös taide ja taiteilijat tukisivat heidän päämääriään.
Mestariluokka-näytelmässä Helsingin kaupunginteatterin näyttämöllä itse Josif Stalin (Lasse Pöysti) aisaparinaan sodanjälkeisen valvontakomission puheenjohtaja Andrei Ždanov (Martti Suosalo) tahtoo saada Sergei Prokofjevin (Esko Roine) ja Dmitri Šostakovitšin (Asko Sarkola) toimimaan oman makunsa mukaisesti.


Kurt Nuotion taidokkaassa ohjauksessa lavalla ahdistus kasvaa, mutta me katsojat vain nauramme – me tavalliset kansalaiset, jotka lammasmaisesti yleensäkin seuraamme vallankäyttäjien mielivaltaa. Onneksi Mestariluokassa saa kuitenkin nauraa, sillä jos ryhtyisi itkemään taiteilijoiden ja kaikkien diktaattorien pihteihin joutuneiden puolesta, ei itkulle tulisi loppua.