Saavutettavuustyökalut

Arvio: Arvoituksellisia muunnelmia

Kaisa Virtanen – Eeva Blogit – 4.11.2017

Yllättävät juonenkäänteet Arvoituksellisia muunnelmia -näytelmän suola

Vain kaksi näyttelijää, ja tapahtumat sijoittuvat yhteen huoneeseen yhden päivän aikana. Voisi vaikuttaa tylsältä näytelmältä. Mutta tylsäksi Helsingin kaupunginteatterin Arvoituksellisia muunnelmia -näytelmää ei voi sanoa.

Pam! Hirveä pamahdus. Niin näytelmä alkaa.

Kärttyinen, eristäytynyt ja palkittu Nobel-kirjailija Abel Znorko (Heikki Kinnunen) asuu yksin saarellaan eikä halua antaa haastatteluja. Yllättäen pienen paikkakunnan lehden toimittaja Erik Larsen (Ilkka Heiskanen) saa armon ja luvan tulla haastattelemaan.

Kirjailija on kuitenkin ampunut toimittajaa kohti tämän lähestyessä taloa. Onko siis kirjailija sittenkään lupautunut haastatteluun vai mistä on kysymys?

Tästä alkaa alkaa Éric-Emmanuel Schmittin kirjoittama Arvoituksellisia muunnelmia. On parempi, etten kerro enempää juonesta, jotta siinä säilyy yllätyksellisyys, jos menette katsomaan. Sen voin sanoa, että käänteet vaihtuvat ripeään tahtiin. Hyvä, kun katsoja pysyy mukana.

Konkarinäyttelijät Heikki Kinnunen ja Ilkka Heiskanen tekevät taattua laatua. Kinnunen on kärttyinen, omalaatuinen ja suorastaan outo, mutta uskottavalla tavalla. Heiskasen toimittajanrooli on taas aluksi vässykkä, mutta muuttuu näytelmän edetessä mielenkiintoisella tavalla.

Näytelmä pitää otteessaan ja teksti vie tunnelmasta toiseen ja mietityttää, mihin suuntaan tarina lähtee seuraavaksi.

Näytelmä on toteutettu yhteistuotantona. Mukana ovat Helsingin Kaupunginteatteri, Hämeenlinnan Teatteri, Kuopion Kaupunginteatteri, Logomo ja Riihimäen Teatteri. Näin ollen tämän pääsee näkemään ympäri Suomea. Se on ilahduttavaa!