Saavutettavuustyökalut

Arvio: Ei kiitos

– Me viisi -blogi – 22.2.2018

Rakastatko laitettasi vai puolisoasi? – Ei kiitos -näytelmä kertoo seksistä ja mustasukkaisuudesta

Helsingin Kaupunginteatterin Ei kiitos -näytelmä kuvaa seksin ja huomion puutteessa olevaa naista Heliä. Useinhan väitetään, että parisuhteessa nainen pihtaa ja mies vonkaa. Näytelmässä on virkistävällä tavalla käännetty asetelma ylösalaisin.

Heli ja Matti ovat olleet viitisentoista vuotta aviossa. Vaimo kaipaa rakkaudensanoja ja -tekoja. Puolison vapaa-ajan tuntuu kuitenkin vievän erilaisten toimintapelien pelaaminen.

Vaimo turhautuu tilanteeseen, valittaa asiasta ystävälleen ja hankkii nuoren rakastajan. Ensi alkuun kaikki tuntuu ihanalta. Heli saa paljon seksiä ja hän tuntee miltei rakastuneensa nuoreen Jarnoon.

Onkin ikävä yllätys löytää Jarnon sängystä toisen naisen hius. Nuorella ja komealla rakastajalla on siis joku toinen.

Hetkutusta ja ketkutusta

Ei kiitos -näytelmä perustuu Anna-Leena Härkösen kymmenen vuotta sitten kirjoittamaan samannimiseen kirjaan. Tarina on edelleenkin hyvin ajankohtainen.

Valitettavan usein vakiintuneessa parisuhteessa erilaiset elektroniset vempaimet vievät pariskunnan yhteiseltä ajalta liikaa tilaa. Tuntuu surkuhupaisalta, että puoliso joutuu olemaan mustasukkainen laitteen kanssa vietetystä ajasta. Miten koukuttavia kaikenlaiset laitteet ovatkaan, kun ei jakseta tai ehditä enää huomata vierellä olevaa puolisoa?

Näytelmä oli vakavasta pohjasta huolimatta komedia. Se sisälsi useita hupaisia henkilöhahmoja ja hassuja kohtauksia.

Vappu Nalbantoglun näyttelemä Heli oli aivan hervoton hahmo. Etenkin pissakohtaus hississä oli aivan huippua.

Helin puolisoa esittävä Antti Timonen puolestaan innostui hetkuttamaan ja ketkuttamaan itseään tansseissa supernaurettavasti. Muutenkin Matti-puolison uppoutuminen räiskintäpeleihin oli hyvin todentuntuista. Tämän on moni nähnyt kodissaan.

Kielikurssi seksin sanastoon

Näytelmä tarjoaa keski-ikäiselle kielikurssin. Miten monella tavalla voikaan puhua seksistä ja alapään elimistä? Puhumattakaan lukuisista seksiasennoista. Näytelmä onkin kuin Kamasutra parhaimmillaan.

Härkösen romaanin näytelmäsovitus on yhtä suorasukainen kuin hänen romaaninsa. Asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä, mutta tunnelma ei ole turhan vakava.

Lavalla pysytään kuitenkin säädyllisyyden rajoissa. Paljasta pintaa ei näy liikaa. Näytelmän ikäsuositukseksi on kuitenkin määritelty 16 vuotta.

Näytelmän sanoma tiivistyy loppukohtaukseen. Heli rukoilee, että Matti joskus sanoisi: ”Minä rakastan sinua.” Mies kuitenkin vain raastaa hiuksiaan.