Saavutettavuustyökalut

Arvio: Katrina

Astrid Stenius – Östnyland – 1.2.2024

Många träffsäkra ögonblicksbilder i rik och berörande musikal

I onsdags hade pjäsen Katrina premiär på Lilla Teatern.  Pjäsen om ett starkt kvinnoöde i den åländska skärgården präglas av lekfullhet, skaparglädje och fantasi.

Katrina på Lilla teatern är ett stormigt kvinnoöde om både inre och yttre tvång att vara stark och härda ut, och ändå är föreställningen späckad med humor. En fyra kvinnor stark ensemble räcker gott och väl till att skapa en livfull musikal där det hela tiden händer något på scenen. Kostym, scenografi, musik, ljus och skådespeleri skapar tillsammans en enkel och stiliserad, men rik och berörande helhet.

Ett par stora svarta läderstövlar föreställer en bullrig sjökapten, ett yxhugg i en trälår gestaltar en förlossning, en sopborste tjänar som råtta och en svart väst med glänsande knappar representerar den vuxne sonen som återvänder med pengar på fickan till sitt fattiga hem.

Jakob Höglunds regi präglas än en gång av lekfullhet, skaparglädje och fantasi. Tillsammans med scenografen, rekvisitören och dockmakaren Heini Maaranen, kostymdesignern Samu-Jussi Koski, ljusdesignern Tobias Lönnquist och hela den mångsidiga arbetsgruppen berättar han den gripande berättelsen om Katrina, den modiga kvinnan som in i det sista envist och stolt vägrar böja sig inför överheten.

Läs hela recensionen här (bakom betalmur)