Saavutettavuustyökalut

Arvio: Katrina

Lasse Garoff – Svenska Yle – 1.2.2024

Musikalen Katrina är en hisnande vacker skildring av en kvinnas livsöde i skärgården

När Lilla Teatern sätter upp Sally Salminens succéroman Katrina från 1936 som folkmusikinspirerad musikal blir det en djupt gripande teaterupplevelse.

En förtrollad sommarnatt då ungdomens livslust spirar och luften är full av musik, möter den unga Katrina (Emma Klingenberg) den charmiga Johan. Katrina, som aldrig lämnat sin hemort i Österbotten, är imponerad av denna främling som spelar så vackert och som har sett världen som sjöman. Då han erbjuder henne att bli hans hustru och följa med till hans ståtliga hus i den åländska skärgården tackar hon ja.

Men då de kommer fram är det ståtliga huset en fattig stuga, och Johan själv är en föga ansedd slarver – och det samma måste väl gälla hans hustru, resonerar ortsborna. Och knappt har de flyttat in då Johan meddelar att han beger sig ut till sjöss igen, och ska vara borta hela resten av året.

…..

Vackra folkmusiktoner

Det är en kolossalt gripande scenkonstupplevelse då Lilla Teatern sätter upp Katrina som musikal i regi av teaterns konstnärliga ledare Jakob Höglund.

Sally Salminens roman har dramatiserats av Kaisa Lundán och har nykomponerad musik av Aili Järvelä, som står på scenen med Ulriikka Heikinheimo och Senni Valtonen. Tillsammans berättar de Katrinas historia med vackra folkmusikinspirerade låtar och kärnfulla talscener där de hoppar in som familjemedlemmar, grannar eller andra invånare i skärgårdsbyn.

…..

Läs hela recensionen här