Saavutettavuustyökalut

Arvio: Kinky Boots

Tuula Sipilä – Puhuttelevaa – 27.9.2018

Kasvutarinoita kenkätehtaassa

Jos joku vielä suhtautuu musikaaligenreen epäilevästi, nyt on aika päivittää asenteet. Helsingin Kaupunginteatterin Kinky Boots lähestyy katsojia ilon kautta. Tule sellaisena kuin olet!

Vuonna 2005 valmistuneen Kinky Boots -elokuvan innoittamana tehty musikaaliversio kantaesitettiin Broadwayllä 2013, ja sen jälkeen huima show on kiertänyt maailmalla. Poplaulaja ja näyttelijä Cyndi Lauperin säveltämä ja sanoittama musikaali kertoo teemoista, jotka ovat olleet Lauperille läheisiä jo 1990-luvulta; drag artisteista, homo- ja transkulttuureista ja ennen kaikkea inhimillisestä suvaitsevaisuudesta. Juonellisesti kevyiksi koetut musikaalit ja musiikkinäytelmät voivat uskottavasti käsitellä vaikeitakin teemoja.

Oman tiensä löytämisen ja itsensä hyväksymisen teemat ovat teatterille perusaiheita. Kinky Bootsissa niiden kehyskertomuksena on kannattamaton kenkätehdas, jonka Charlie (Petrus Kähkönen) vastentahtoisesti saa pelastettavakseen. Elämäntehtävän periytyminen isältä pojalle kun on ollut tapana. Isän hyväksyntää on elämässään hakenut myös drag artisti Lola (Lauri Mikkola). Kun miehet kohtaavat, syntyy idea korkeakorkoisten saappaiden valmistamisesta miehille.

Musikaaleissa useimmiten juuri joukkokohtaukset sykähdyttävät voimallaan, niin tässäkin, mutta Kinky Bootsissa huomio kiinnittyy lisäksi miespääosien esittäjien herkkään karismaan. Kun Lola ja Charlie luopuvat ennakkoasenteistaan he huomaavat, etteivät olekaan kovin erilaisia. Syntyy aito ja paljas kohtaaminen. Tunteikas duetto miesten vessassa koskettaa.

Tarina sekoittaa sukupuolirooleja riemukkaasti. Lavalla ollaan välillä northamptonilaisessa pubissa, välillä machoillaan nyrkkeilykehässä. Uskomattominta akrobatiaa esittää korkokengissään kuuden miehen drag queen -ryhmä Enkelit. Esitys saa kysymään mikä on miehistä, mikä naisellista ja mitä merkitystä sillä onkaan..

Kun lavantäysi ensamble kaiken kimalluksen keskellä kiiltävissä saappaissaan ja stilettikoroissa laulaa ”siitä selvitään”, on sanomasta helppo vakuuttua. Ohjaaja Samuel Harjanteen Kinky Boots -versio on täysverinen varietee, joka musiikki ja laulunumerot kuljettavat vauhdilla ja saavat ihon kananlihalle. Eikä yleisö säästele suosionosoituksiaan, vaan aplodeeraa seisten.