Saavutettavuustyökalut

Arvio: Myrskyluodon Maija

Leena Salmensaari – Kirkkonummen Sanomat – 22.10.2017

Helsingin kaupunginteatterin syksyn musikaali

Myrskyluodon Maija

 

Helsingin kaupunginteatterin remontin jälkeen ohjelmiston aloitti Anni Blomqvistin romaaniin perustuva tarina, johon Lasse Mårtenson on säveltänyt musiikin. Elokuva esitettiin kuusiosaisena TV-sarjana vuosia sitten ja tarina on siten nuoremmille katsojille uusi tuttavuus. Seppo Parkkisen dramatisointi tuo erilaisen ulottuvuuden esitykseen näyttämöllä, jossa vuosien tapahtumat edetään samassa näyttämötilassa. Musiikki kuljettaa esitystä eteenpäin ja Mårtensonin musiikkiin laulujen sanat on tehnyt Maija Vilkkumaa ja orkesterille sovitukset Arttu Takalo. Takalo tuo Mårtensonin musiikkiin vauhtia, meno on välillä villiä arvoituksellista ja kuulostaa erilaiselta kuin alkuperäinen harmoninen ja vähän melankolinen musiikin sävy. Musikaalin tekeminen harvinainen suomalainen produktio ja se on kunnianosoitus edesmenneelle Lasse Mårtensonille. Hän oli suunnittelun alkuvaiheessa produktiossa mukana ja hänen työtään jatkoi poikansa Kasper Mårtenson.

Vauhdikasta menoa

Näyttämöllä tapahtuu paljon samanaikaisesti. Ohjaaja Kari Rentola liikuttelee suurta joukkoa näyttämöllä Tuon ajan uskomuksiin liittyvät henget, haltijat ja kummitukset esiintyvät näyttämöllä tanssien ja tunteita kuvaten. Joissakin kohden meno oli villiä ja vauhdikasta, katsojana nautin rauhallisista suvantovaiheista, joita oli Maijan ja Jannen häät sekä Maijan laulut korkealla mäellä, jossa hän tähyili mereltä veneellä saapuvaa miestään.

Musiikin toteuttajina on kokonainen orkesteri, jonka kapellimestari on Eeva Kontu. Näyttämön alla oleva orkesteri on piilossa, vain kapellimestarin puikko ja pää todentavat orkesterin olemassaoloa ja ääni tulee vahvistettuna. Puheteatterissa orkesterin näkyvä läsnäolo ei ole mahdollista. Esityksen musiikki on kokonaisuudessaan korkeatasoista, pääroolien laulut ovat nautinnollista kuultavaa. Maijan roolin laulaa Laura Alajääski ja Jannen roolin Aaro Wichmann.

Myrskyluodon Maija on selviytyjä, vaikeudet kasvattivat hänet rohkeaksi. Musikaalin teemana on pienen ihmisen selviytyminen karun luonnon keskellä. Tämän ajan luonnon katastrofit koskettavat suurta joukkoa ihmisiä ja kodin menetys, kuolemansuru on aina yksilön surua, siksi tarina puhuttelee juuri näinä aikoina.

Syksyn näytökset ovat miltei loppuunmyytyjä, mutta Myrskyluodon Maija jatkaa ohjelmistossa myös kevätkaudella.