Saavutettavuustyökalut

Arvio: Peppi Pitkätossu

Simo Sahlman – Lukupino – 4.11.2017

Peppi Pitkätossu – Helsingin kaupunginteatteri

Olipa Peppi Pitkätossu hauska. Menin teatteriin pikkujäbän kanssa, koska se on hyvä tekosyy käydä katsomasssa ”lasten” näytelmiä, mutta kyllähän tämä aidosti kiinnosti. Helsingin kaupunginteatterin suurta lavaa käytettiin hyödyksi ja kokonaisuus oli näyttävä. Innoistuneita pieniä ääniä kaikui salissa koko esityksen ajan.

Helsingin kaupunginteatterin Peppi Pitkätossu sai ensi-iltansa vuoden 2015 alussa ja on vetänyt yleisöä siitä asti. Astrid Lindgrenin Peppi-hahmo on yksi ikonisimmista tapauksista lastenkirjallisuudessa. Tämä huokuu puhdasta anarkiaa, joka hyväntahtoisuudessaan on kuitenkin tavallaan hellyttävää.

Pepin punaiset letit päähänsä saanut Maija Lang toi tämän anarkian lavalle värikkäästi. Lang otti roolinsa haltuun iloisesti ja hyvin fyysisesti. Hillitön vauhti säilyi esityksen loppuun asti ja auttoi pitämään pienimmätkin katsojat istuimen reunalla.

Samoin Petrus Kähkösen ja Raili Raitalan esittämät Pepin ystävät Tommi ja Annika saavat huhkia läpi esityksen. Huvikumpu raikaa kun nämä kolme näyttelijää pistävät tuulemaan ja esityksen rytmi on hengästyttävä. Pieni yleisö reagoi vahvasti jokaiseen käänteeseen ja välillä jopa hihkuu kommentteja lavalle. Se ei haittaa, koska tunnelma on todella kepeä ja välitön.

Oma pikkujäbä oli kahden vaiheilla teatteriin lähtemisen suhteen. Onhan tämä kuitenkin jo 10-vuotias ja siksi mielestään liian vanha ”kakaroiden näytelmiin”. Iso, jännä teatteritalo teki kuitenkin heti vaikutuksen ja Huvikummun nähdessään jätkä oli silminnähden mukana näytelmässä.

Joskus on hauska uppoutua näytelmään, joka laukoo täysillä ja ottaa omakseen puhtaalla näyttävyydellä. Markus Tsokkisen lavastuksessa kaikki oli isoa. Jopa huvikumpu näyttää ihan luonnollisen kokoiselta talolta ja muuttuu esityksen kuluessa yhä vain värikkäämmäksi.

Kun koko ensemble saapuu lavalle ja laulu raikaa, niin sitä taas muistaa miten yksinkertaisisita aineksista hyvä teatteri voi syntyä. Itse kuluttamani teatteri ja kirjallisuus on viime aikoinan liikkunut melko vakavissa aiheissa ja Peppi Pitkätossu on juuri oikea lääke muistuttamaan värien olemassaolosta maailmassa.

Lisää tietoa näytelmästä löytyy Helsingin kaupunginteatterin sivuilta täältä. Ikäsuositus on 5 vuotta ja paria kohtausta sitä pienemmät saattavatkin säikkyä. Muuten tosiaan ihan kaikenikäisille sopiva ja näytelmässä paljon juttuja, jotka viihdyttävät niin lapsia kuin aikuisiakin.