Saavutettavuustyökalut

Arvio: Rakas Evan Hansen

Taru Pesonen – Sutkautuksia-blogi – 31.10.2023

Koskettava ja raikas Rakas Evan Hansen

Steven Levensonin kirjoittaman musikaalin päähenkilö Evan Hansen on epävarma, sosiaalisissa suhteissa kömpelö, yksinäinen abiturientti, joka terapeutin neuvosta kirjoittaa itselleen tsemppikirjeitä. Pojan isä ei ole maisemissa ja kiireinen yh äiti yrittää parhaansa mukaan pitää pojastaan huolta.

Yhtenä päivänä tapahtuu jotain, joka yhdistää kaksi syrjäytynyttä nuorta; Evanin ja Connorin. Connor ottaa mukaansa yhden Evanin kirjeistä, joissa hän tunnustaa pitävän Connorin siskosta Zoesta.

Kun kirje löydetään Connorin itsemurhan jälkeen, hänen äitinsä ja isänsä olettavat, että heidän poikansa kirjoitti kirjeen Evanille, että hän ja Evan olivat hyviä ystäviä. Vaikka Evanin aikeet oikaista erehdys ovat aluksi vilpittömiä, pikku hiljaa hän on tarrautunut valheiden hämähäkin seittiin. Tästä saa alkunsa tapahtumien pyörre, jonka keskellä on Evan, kouluyhteisö, sekä Connorin perhe ja mikä saa koomisia piirteitä.

Esitys on taas kerran yksi upea osoitus HKT:n ammattitaidosta. Käsikirjoitus, tarttuvat melodiat, musiikki, ohjaus ovat kaikki taiten tehtyjä. Nuoret näyttelijät pääsevät oikeuksiinsa ja loistavat lahjakkuutta jokaisella solullaan: Julius Suominen on ilmetty ja ilmiömäinen Evan, aina yhtä karismaattinen Niki Rauten on moniulotteinen Connor. Riikka Riikosen Zoe on energinen ja herkkä.

Nuoruus on haastavaa aikaa, ja erityisen vaikeaa se voi olla, jos ei kuulu porukkaan. Rakas Evan Hansen on tarina itseksi kasvamisen vaikeudesta, yksinäisyydestä ja kuitenkin myös itsensä löytämisen voimasta ja toivosta. Elämän tähtitaivaan loiste syntyy siitä, että ymmärrämme ettemme ole yksin. Olimmepa sitten teinejä tai aikuisia.

Toivon sydämestäni, että erityisesti esityksen kohderyhmä nuoret pääsisivät näkemään ja kokemaan musikaalin. Omat pojat ainakin nauttivat täysillä esityksestä, vaikka kuulemma muutama laulu vähemmän olisi ollut jees.

Rakas Evan Hansen on ilo silmälle, nautinto korville ja liikuttava, mutta myös viisas ja ajatuksia herättävä. Sillä voi olla enemmän sanottavaa teinien pahoinvoinnista, ahdistuksesta, yksinäisyydestä, vanhemmuudesta ja somen hulluudesta kuin mikään teemaluento tai tutkimus aiheista.