Saavutettavuustyökalut

Arvio: Saiturin joulu

Arna Grym – Cocoa etsimässä – 5.12.2022

Teatterivinkki: koko perheen musiikkinäytelmä Saiturin joulu

Charles Dickensin klassikkonäytelmään perustuva Saiturin joulu on saanut uuden toteutuksen Helsingin Kaupunginteatterin ja nuorten Shed-teatteriryhmän yhteistyönä. Näytelmää esitetään Studio Pasilassa 17.12. saakka, joten jos mielit katsomaan, kannattaa pistää töpinäksi lippujen kanssa! Näytelmä sopii lapsille noin 5-vuotiaasta ylöspäin, mutta myös aikuiset viihtyvät, eli lapsiseura ei ole välttämätön!

Tarina on vanha tuttu. Saituri on rahanahne, pihi ja kärttyisä ukko, joka ei pidä ihmisistä eikä joulusta. Hän ei anna killinkiäkään hyväntekeväisyyteen eikä joululomaa saati joulurahaa uskolliselle, alipalkatulle työntekijälleen. Näytelmän tapahtumat sijoittuvat 1800- luvun Englantiin ja puuvillatehtaaseen, jossa orpolapset työskentelevät ilman palkkaa.

Tehtaan lapset päättävät antaa Saiturille opetuksen ja ilmestyvät yöllä tämän luokse kolmen haamun hahmossa. Haamut näyttävät Saiturille tämän menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden, joka ei hääppöiseltä näyt.

Saiturin roolissa näyttelevä Eppu Salminen on esityksen ainoa ammattinäyttelijä, muut näyttelijät ovat nuorten Shed-teatteriryhmän jäseniä. Ja huh, miten upeita näyttelijäsuorituksia! Repliikit, musiikkinumerot ja tanssikoreografiat sujuivat kuin konkareilla konsanaan! Tädillä ja sedällä oli ihan tippa linssissä, kun nuoret olivat niin ihania ja taitavia.

Ensi-illassa viime viikonloppuna Salminen oli valitettavasti sairastunut, joten pääroolin veti näytelmän ohjaaja Heikki Sankari – ja hyvin muuten vetikin! Loistavasti suorastaan.

Mutta kysytäänpäs meidän lapsiseuralaisilta, mitä mieltä he olivat näytelmästä?

“Tosi hyvä.” (9-vuotias)

“Tosi hyvä.” (5-vuotias)

Mikä siinä oli erityisen hyvää?

“Musiikkinäytelmät on kivoja.” (9-vuotias)

“Se oli hauska, kun se yks esitti että sillä on tosi kylmä, mutta ei oikeesti ollut.” (5-vuotias)

Mikäs sen sanoma teidän mielestä oli?

“Että raha ei oo kaikkein tärkeintä. Vaan perhe ja ystävät. Ja toisten auttaminen.” (9-vuotias)

“En oikein tiiä.” (5-vuotias)

No ok, noin pieni ei osaa vielä tulkita ja sanoittaa. Mutta me aikuiset seurattiin lasten ilmeitä näytelmän ajan, ja molemmat olivat kyllä todella innoissaan ja jaksoivat keskittyä parituntisen esityksen alusta loppuun asti! Jännissä kohdissa isompi otti pienempää kädestä kiinni ja kuiskasi, ettei tarvitse pelätä. Mutta ei ollut niin jänniä kohtia, että olisi isommin jännittänyt pienempääkään.

Me aikuiset nautittiin esityksestä myös kovasti! Nuorten työskentelyä oli palkitsevaa seurata, he olivat todella taitavia ja eläytyivät rooleihinsa upeasti. Kun oltiin poistumassa katsomosta esityksen päätteeksi, kuultiin verhon takaa jonkun nuoren näyttelijänalun tyytyväinen huudahdus: “Me tehtiin se!”

Shed-musiikkiteatteritoiminta antaa 10–19-vuotiaille nuorille mahdollisuuden harrastaa teatteria Helsingin Kaupunginteatterin ammattilaisten ohjauksessa. Shediin ovat tervetulleita kaikki ja siellä jokainen on hyväksytty omana itsenään, sellaisena kuin on. Saiturin joulun näyttelijäporukka oli ihanan monimuotoinen ja oli ilo katsella heidän yhteispeliään.

Kotimatkalla me juteltiin vielä tyttöjen kanssa siitä, että kaikilla ei valitettavasti tänä päivänäkään edes Suomessa ole asiat yhtä hyvin kuin meillä. Ja että jos itsellä on mahdollisuus, kannattaa auttaa muita. Päätettiin osallistua yhdessä Hyvä joulumieli -keräykseen, jonka tuotoilla autetaan vähävaraisia perheitä, jotta hekin voivat viettää joulua.