Saavutettavuustyökalut

Arvio: Special Night

Annikki Alku – Demokraatti – 9.3.2023

HDC:n juhlailta tarjoaa hengästyttävän vimmaista liiketykitystä

Helsinki Dance Companylla on täysi syy viettää 50-vuotisjuhliaan. Ja sen se tekee, komeasti ja näyttävästi.

HDC on yksi maamme pitkäikäisimpiä nykytanssiryhmiä. Se perustettiin virallisesti vuonna 1973 Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmän nimellä. Jo tätä ennen teatterissa oli koulutettu teatteritanssijoita ja tanssijat olivat musikaalien lisäksi esiintyneet myös omissa tanssinäytöksissään.

HDC:llä on takanaan vahva, monivaiheinen ja monipuolinen historia ja sen koreografeina ovat toimineet useat merkittävät kotimaiset ja ulkomaiset tekijät. Ryhmä on myös kiistatta vaikuttanut suomalaisen nykytanssin kehitykseen.

SPECIAL NIGHT -juhlaesityksen koreografian on tehnyt Belgiasta käsin työskentelevä, useasti palkittu, slovakialaissyntyinen Anton Lachky, joka tällä hetkellä rankataan eurooppalaisen nykytanssin ehdottomaan kärkeen.

Ja aikamoista spesiaalia juhlaesitys on. Jo William Ilesin kaupunginteatterin suurelle näyttämölle luoma näyttämökuva on hulppea: runsaasti tummia, poimutettuja samettiverhoja ja peräti viisi isoa kristallikruunua, joita käytetään myös tunnelmallisina valaistuselementteinä. Puhumattakaan taustalle avautuvista screeneistä, joiden unenomaisen kauniissa, Toni Haarasen tekemissä videoissa liikutaan universumista meren pohjalle. Juhlaa ja kimallusta on myös Maria Rosenqvistin pääasiassa mustavalkoisissa, ripauksella sinistä ja kultaa terästetyissä asuissa, jotka näyttävyydestään huolimatta taipuvat vaivatta liikkeeseen.

Mutta nämä ovat vain juhlavat puitteet. Mikään ei olisi mitään ilman tanssia ja liikettä. Ja sitä totisesti on, hengästyttävyyteen asti. Lachkyn liikekieli on äärimmäisen energistä, fyysisesti huippuvaativaa ja usein niin nopeatempoista, että katseellakin on vaikeuksia pysyä perässä.

Tanssijoilla sen sijaan ei ole. Omasta väestä ja vierailijoista koostuva, yhteensä 11-jäseninen tanssiryhmä on aivan käsittämättömän upea. He selviytyvät näyttävästä, teknisesti vaikeasta koreografiasta loistokkaasti. Säkenöivän tanssin lisäksi heissä on jopa yleisölle keimailevaa ilmaisua ja vimmaista läsnäoloa.

Special Nightin sisältönä on surrealistinen matka mielikuvituksen ja unen voimaan. Ja sitä esitys todella on. Liikekielestä voi bongata tuttuja eroottisen showtanssin tai kunnon diskojytkeen liikefraaseja toteutettuna hippusella satiiria. Satumainen on myös Aksinja LomminHeidi NaakanKrista-Julia Arppon ja Ioulia Zacharakin pääasiassa jaloillaan toteuttama merivuokko. Mutta mitään vakavampaa sanomaa esityksestä ei ole tarkoitus löytää, vain tanssin, liikkeen ja elämisen riemua.

Musiikkina kaikelle tälle liiketykitykselle on Jaakko Virmavirran tekemä vaikuttava kooste, jossa tiukat lyömäsoitinbiisit ja tekno risteytyvät ja sulautuvat kirkkolauluun ja jopa pätkiin Sibeliuksen ja Rahmaninovin sävellyksiä.

Special Night on nimensä mukainen esitys, joka tiukassa alle tunnin mittaisessa paketissa, juhlii niin upeatasoista Helsinki Dance Companya kuin itse tanssin voimaakin.