Saavutettavuustyökalut

Arvio: Tahto

Liisa Talvitie – Apu – 31.1.2019

Tahdonvoimaa ja taitoa

Hiihtäjä Aino-Kaisa Saarisesta kertova Tahto-näytelmä on omistettu
kaikille itsensä alttiiksi asettaville, päämääriensä eteen ponnisteleville ihmisille.

Monesta elävästä legendasta on tehty näytelmiä varsinkin kesäteattereihin.
Tahto-näytelmä Helsingin kaupunginteatterissa menee näitä elämäkertanäytelmiä syvemmälle. Se tempaa mukaansa, se viihdyttää ja liikuttaa. Ohjaaja Sini Pesonen on saanut työryhmän vahvaan vireeseen, joka yltää katsomoon!
Urheilutoimittaja Pekka Holopaisen kirjoittama elämäkerta Tahto – Aino-Kaisa Saarisen kahdet kasvot innosti kirjailija Aina Bergrothin kirjoittamaan näytelmän. Taiteilijaperheen lapsena hän tunnisti ja samalla yllättyi siitä, miten huippu-urheilussa ja taiteen tekemisessä on samanlaista sinnikkyyttä ja itsekkyyttä.
Lahjakas Sanna-June Hyde nimiroolissa on kiihkeä ja liikunnallisesti upea, ja hänen pahinta kilpakumppaniaan Virpi Kuitusta esittävä Linda Zilliacus pirullisen ystävällinen. Draaman lakikohta on heidän keskinäisessä kamppailussaan.
Välissä taiteilee valmentaja Jamppa eli Jarmo Riski (Rauno Ahonen), jonka huomiosta naiset ovat toisilleen mustasukkaisia. Tarinaan mahtuu myös Aino-Kaisan ja hänen kaksossiskonsa keskinäinen kilpailu, ja vanhemmat, jotka opettavat tyttärensä urheilulliseen ja säntilliseen elämään.
Hiihtäjä, jonka fyysiset ominaisuudet eivät olleet hiihtogurujen mukaan täysin optimaaliset lajin huipulle, onnistuu tavoitteessaan tahdonvoimalla ja vuosien armottomalla harjoittelulla.