Saavutettavuustyökalut

Arvio: Vihainen leski

Päivi Autio – Kultturelli matkalaukussa -blogi – 14.10.2019

Vihainen Leski on vihdoinkin vapaa elämään

Yhteistyössä Helsingin Kaupunginteatterin kanssa sain olla mukana Vihainen leski-näytelmän ensi-illassa 10.10., lippu saatu. Ensi-illassa on oma sähköinen, odottava tunnelmansa. Mukavan lisämausteen ensi-iltaan toivat  lehtien sivuilta, tv:stä ja elokuvista tutut henkilöt, joita bongailin yleisön joukosta.

Vihainen leski-näytelmä pohjautuu Minna Lindgrenin 2018 ilmestyneeseen romaaniin. Kirjan on näyttämölle dramatisoinut Henna Piirto. Olen lukenut kirjan, joten näytelmän juonikuvio oli tuttu.

Vihainen leski Helsingin Kaupunginteatterissa

Vihainen leski on 74-vuotias Ullis, joka on vihdoin jäänyt leskeksi. Vuosikaudet hän on elänyt elämää, joka on vain kiitänyt ohitse kuin pikajuna. Vuodet kuluivat, tuli mies ja lapset sekä  loputtomalta tuntuva aika hiekkalaatikon reunalla. Ammatillinen elämä hammaslääkärinä sai odottaa. Elämä ja vuodet vierivät, mies sairastui ja tunnollisena ihmisenä Ullis hoiti 12 vuotta miestään kotona. Ja nyt vihdoinkin…VAPAA elämää omaa elämää. Aikuiset lapset ovat jo suunnitelleet äitinsä elämän, mutta kuinkas sitten kävikään….

Mistä Vihainen leski löytää elämäänsä uusia tuulia?

Niin sanotut ruuhkavuodet voivat viedä tilanteeseen, jossa ei enää ylläpidetä ystävyys- ja kaverisuhteita. Kun lapset lentävät pesästä ja puoliso kuolee viereltä, sitten olet mahdollisesti ihan yksin. On kerättävä rohkeutta, ottaa yhteyttä vanhoihin ystäviin ja tutustua uusiin ihmisiin. Näin tekee myös Vihainen leski, Ullis. Hän menee rohkeasti mukaan hot joogaan ja varttuneen väen discoon. Hän huomaa, että toivoa on, hän ei olekaan enää ihan yksin.

Tervetuloa ensimmäinen oma koti

Paras keino päästä elämässä eteenpäin ja aloittaa oma elämä, on muuttaa ihan omaan kotiin. Ullis pistää tuulemaan, myy rivarin pätkän ja jättää menneisyyden taakseen. Tästä se alkaa, aikuisen naisen uusi, oma elämä!

Aikuiset lapset eivät millään ymmärrä, että 74-vuotias äiti on elämännälkäinen, viriili nainen. Lapset pitävät äitiään seonneena vanhuksena ja ovat laittamassa äitinsä palvelutaloon. Äiti on päättänyt vihdoinkin alkaa ELÄÄ, olla oman elämänsä tähti. Kuka ties, uusi rakkauskin odottaa ihan ikkunan takana…

Vihainen leski on hyvä näytelmä. Tarina siitä, että jokaisen olisi hyvä olla joskus itsekäs ja ajatella omaa parastaan. Jos sinä itse et ajattele omaa parastasi, niin kuka sitten. Näytelmässä tulee esille varttuneempien ihmisten seksuaalisuus. Kuinka seksielämästä voi nyt nauttia hyvällä omallatunnolla, olla innokas kuin nuori ihminen konsanaan. Tosiasiahan on, että ihminen on seksuaalinen olento syntymän hetkestä kuolemaansa saakka.

Näytelmän musiikki iski minuun ihan täysillä. On hienoa olla The Best, varsinkin kun It’s raining men. Elämän tulisi olla Easy livin’ sopivasti mukana Dirlandaata, kunnes elämään astuu Hyvännäköinen, se olet Sinä vain.

Kun haluat tulla teatterista ulos hyvällä tuulella ja rennolla fiiliksellä, mene katsomaan Vihainen Leski, näytelmästä ei voi olla tykkäämättä.

Kiitos yhteistyöstä Helsingin Kaupunginteatteri!