Saavutettavuustyökalut

Ohjaajan sana – Minä valitsin sinut

Aika liikuttaa meitä

Näytelmän Minä valitsin sinut tapahtumat alkavat vuodesta 2003. Kaksikymmentä vuotta on silmänräpäys ihmiskunnan historiassa. Silti lainsäädäntö ja yleinen asenneilmapiiri suhteessa seksuaalivähemmistöihin on tässä ajassa ehtinyt muuttua länsimaissa enemmän kuin ehkä koskaan aiemmin. Kuin nukahtaisi yhdessä todellisuudessa ja heräisi toiseen.

Laura Lehtolan romaani Minä valitsin sinut (Otava 2020) oli ensimmäinen lukemani romaani, joka käsitteli tätä muutosta lähietäisyydeltä, arkisesti ja tunnistettavasti. Lukiessani romaania näin myös aikuisuuteni sukupolvikokemuksen kirkkaasti ja haikeana: ”Tuon minäkin olen kokenut. Tuolla minäkin olin. Tuota minäkään en tiennyt. Tuonne minäkin jossain määrin jäin.”

Koin lukiessani myös yllättävää ylpeyttä, joka nousi erilaisten häpeän ja sivullisuuden kokemuksien alta. Ylpeyttä siitä, että on jossain asiassa uskaltanut toimia vailla esikuvia.

Kun esikoiseni syntyi en tuntenut ketään muuta homoliitossa vanhemmaksi tullutta. En ehkä tajunnut sitä silloin tai halunnut välittää siitä, halusin vain olla tavallinen ja normatiivinen äiti ja puoliso. Vasta jälkikäteen, kun normi muuttuu, tajuaa miten yksin on ollut, ja ettei enää ole.

Ohjaaja Milja Sarkola

Laura Lehtola – Milja Sarkola

Minä valitsin sinut

Parisuhde ajan armoilla
  • Pieni näyttämö
  • Ensi-ilta 22.9.2022
  • Noin 2 t 45 min, sis. väliajan
  • Opiskelijalippu 19,50 € (ma-to), Eläkeläislippu 36 € (ma-to), Peruslippu 39 €